Moja ljubav prema šparogama
okaljana je mojim paničnim strahom od zmija.
Iako ih neizmjerno
volim, ne mogu se prisiliti zavući ruku u kamenjar. Očekujem u najmanju ruku
udava da zasikće iz trave. Srećom, imam
prijateljicu koja je neustrašiva,pa se i ja naguštiram šparoga. Ona i njen muž
svako proljeće postaju dio zanesenjaka koji se penju na nemoguća mjesta u
potrazi za dragocjenimm travkama. A onaj njen, eto, žalio
se da ga boli koljeno cijelu zimu. Sa prvim zrakama travanjskog sunca sve je
dijagnoze stavio u mirovanje i sad je u stanju satima hodati.
O ljekovitim svojstvima
šparoga sve se zna,no ipak ću vas kratko podsjetiti:
-sprečava bolesti srca
i krvnih žila
– pomaže kod dijabetesa
tipa 2
– prirodni je
afrodizijak
– pomaže kod kroničnog
umora
– štiti od alergije i
astme
– pomaže kod gihta i
bubrežnih kamenaca
– smanjuje kolesterol i
visoki tlak
– odlična je namirnica
za mršavljenje
– pomaže kod probavnih
tegoba
– smanjuje rizik od
karcinoma
– čisti organizam
Otkidajte šparoge dok
ne pruže otpor, operite ih i kratko prokuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite i
uronite u hladnu vodu da ostanu nježno zelene.
Vodu u kojoj ste ih
kuhali,naravno,ne bacate. Poslužiti će vam kao temeljac za rižot,ili za pripremu
juhe.
JU-HA od šparoga
Na maslinovom ulju
kratko popržite žlicu brašna, dodajte sitno kosani češnjak, zalijte vodom od
šparoga i dodajte sve što ste uspjeli ispasirati od tvrđih djelova. Umiješajte
žlicu dvije vršaka šparoga. Dotjerajte okus, štapnim mikserom zavrtite kratko. Nakapajte
malo vrhnja.
Uživajte u divnoj juhi.
ASPARAGUS SNACK
divlje šparoge (kratko
prokuhani vršci)
maslinovo ulje
kriške kruha
mliječni namaz
sol,papar
trokuti topivog sira
Kriške kruha nakapajte
maslinovim uljem i kratko zapecite u pećnici. Mliječni namaz posolite
i popaprite, premažite njime kriške zagrijanog kruha. Položite trokutiće sira i
vratite u pećnicu na još 10 minuta, dok se sir ne omekša.
Na omekšali sir
nanesite kupčiće šparoga i lagano ih žličicom utisnite u sir.
Još desetak minuta u
pećnicu i vaša delicija je spremna za guštiranje.
FRITAJA OD ŠPAROGA,KAPULICE
I KOZICA
Većina ljudi obožava
fritaju sa šparogama i pršutom. Meni je draža varijanta sa kozicama. Na
maslinovom ulju popržite mladu kapulicu, kozice i dodajte malo kratko
prokuhanih vrhova šparoga.
Istucite jaja,posolite
ih i umiješajte u tavu. Vaš savršeni lagani ručak je gotov.
NAMAZ OD ŠPAROGA
mac šparoga
3 trokuta sira za
mazanje
sol,papar
1/4 male čašice maslinovog
ulja
malo senfa,žlica
majoneze
malo češnjaka
Sve sastojke kratko izmiješajte
štapnim mikserom.
Ohladite namaz u
frižideru.
I to je to! Jednostavno,
da ne može biti jednostavnije. I jako ukusno.
Ugrijte kruh
poškropljen maslinovim uljem. Debelo namažite krišku!
Ne da li vam se ništa
od ovoga pripremati, a vi ih napravite na salatu, sa jajima.
Kakogod ih
pripremili,uživajte u njihovom specifičnom okusu.
Još nisam smislila
način kako da ih uguram u desert.
Imate li vi kakvu
ideju?
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić