Ma nije to ona antologijska punjena paprika uz
koju nas vežu krasne uspomene mladih dana. Ako ste generacija sredine prošlog
stoljeća sigurno imate makar jedno sjećanje kad se padela punjenih paprika i na
kupanje nosila. Grupa ljudi povezanih temom „Koja je najbolja
punjena paprika“, nadvikivala bi se prepirući se da li je bolje staviti jaje u
smjesu ili ne, da li je ukusnije kad se kuha u salsi od pomidora ili na vodi .
Meni izazivaju jezu paprike kuhane na vodi pa
zabetonirne tvrdom zaprškom napravljenoj na svinjskoj masati, ali svi znamo da o ukusima ne valja raspravljati. I nisu tema priče one punjene paprike – već
jedne neobične. Ovo jelo iskreirala sam slučajno. Znate ona jutra kad vam se čini da se sve
urotilo protiv vas – prečuli ste budilicu, u stvari rekli ste si još samo 5
minuta, a najednom je bilo pola sata više.
Umjesto ugodnog rastezanja i mirnog početka
dana uz zdravi doručak, kavicu i neko lagano štivo, započinjete vratolomiju
pravovremenog dolaska na posao. U takvim trenucima kava obično prekipi, a
napravite usput još kakvu štetu. Interesantno, oštri rubovi namještaja kao da
jučer nisu bili tamo gdje i jutros. Modre tragove sudaranja nositi ćete još
koji dan. Uspijevate skuhati zobene pahuljice, onako
„primarne“, samo u blago posoljenoj vodi. Dok slažete kombinaciju koji ćete odjenuti (mama
je govorila da se to uvijek izabere večer prije) trpate svoj nesuđeni doručak u
posudicu. Pojesti ćete pahuljice čim dođete na posao. I onda zaboravite ponijeti posudicu. Dok sam razmišljala što da napravim sa tim
pahuljicama koje nakon osam sati i nisu baš privlačno izgledale, sinula mi je
ideja kako da ih iskoristim. I nastao je odličan vegetarijanski ručak, pa
recept dijelim sa vama.
Potrebno vam je:
– maslinovo ulje
– 2 veće
paprike
– 1/2 kapule
– 1 manja tikvica
– 1 češanj češnjaka
– sol,papar
– 10 dag feta sira
– 3 žlice
kuhanih zobenih pahuljica
(naravno da ih ne morate kuhati ranije, možete staviti svježe kuhane)
– 4 male
kuglice mozzarelle
Zobene pahuljice skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite. Paprikama odrežite vrh oko 2 cm od peteljke. Prstene koje ste dobili kad ste tako odrezali
papriku narežite na kockice, kapulu na listiće, tikvicu na kockice. Propirjajte povrće na maslinovom ulju. Dodajte sitno kosani češnjak. Malo posolite i popaprite. Narežite na kockice feta sir, dodajte
propirjano povrće i ocijeđene zobene pahuljice.
Nadjev izmiješajte.
Napunite paprike i stavite ih u posudu za
pečenje koju ste malo nauljili.
Pecite paprike oko 45 minuta.
Sad utisnite u vrhove nadjeva mozzarellu i još
zapecite desetak minuta.
Vjerovali ili ne, najest ćete se od jedne
paprike.
Mislim,ako je paprika velika.
Želim vam lijepe dane, bez trke i stresa.
Iako ni to ponekad nije loše, mene je jedan
takav dan doveo do ukusnog recepta, a vas…tko zna, ne mora uvijek biti po
onoj narodnoj – Po jutru se dan poznaje.
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić