Ti si moja čokolada,
ja sam tvoja čokolada,
i da nisi tako mlada,
ja bih te ljubio…..
Dolazi mjesec intenzivnog
druženja sa kolačima. Obećajemo sebi da ove godine nećemo ispeći ili kupiti
previše kolača, jer na kraju ih same najviše i pojedemo. Onda si obećamo da
ćemo sve na vrijeme pripremiti, da ćemo već sada kupiti božićne darove…. i
tako godinama…Čini li vam se poznato?
Ne znam koliko održite
obećanja koja ste si zadali i ne znam koliko ste spretni u pripremanju
slastica.
Predstaviti ću vam
danas jedno krasno čokoladno zadovoljstvo koje možete pripremiti već ovaj vikend,
kao slatku uvertiru slatkog mjeseca.
Ovaj kolač je godinama
prisutan na svim našim obiteljskim okupljanjima. Recept je iz Domaće
kuhinje” Ivanke Karačić. Obožavam tu kuharicu, imam je godinama, i puno
sam u svojim kuharskim počecima naučila iz nje. Recept sam malo izmijenila, dodala
mu raskošnu čokoladnu glazuru, koja vas tjera da pjevušite pjesmicu iz uvoda dok
ga pripremate.
Uz spomenutu kuharicu dragocjen
izvor novih recepata bile su i kolegice s posla. Naime ,moji kuharski počeci
bili su davnih sedamdesetih, u vremenima kad nije bilo interneta. Neka od
kolegica donijela bi na posao kolač koji je radila, pa smo zapisivale recepte. Pisali
su se pisaćom mašinom, na ruke, svakako.
S indigom,da se odjednom dobije više kopija, da sve možemo dobiti
recept.
Mladima to danas zvuči
kao naučna fantastika, vjerujem da misle da je moja generacija bila mlada u
kameno doba. I mi smo isto mislili, a nemojte se uopće nadati da će vas to
mimoići.
Hoćete još malo prije
recepta da vam opišem kako smo spremale papiriće? Najčešće bi ih prepisivale u
bilježnice, one sa debelim koricama.
Onda bi nam dodijalo prepisivanje,
pa bi samo umetale papirić, do njega dodale istrgnuti list iz časopisa sa nekim
dobrim receptom,pa opet od kolegice recept i tako bi se nakon nekoliko godina
bilježnica pretvorila u kupusaru. A imena recepata se nepovratno mijenjala. Nikome nije padalo na
pamet zapisati originalni naslov Caruso ploške, nego na primjer Čokoladni kolač
(u zagradi obavezno ime osobe od koje smo dobili recept).
Nakon ovog kratkog
izleta u prošlost, vratimo se čokoladi i finom kolaču koji je dobio ime po
slavnom talijanskom tenoru Enricu Carusu.
Ovaj kolač je izuzetno
lagan za pripremu. Nije preskup, što nije zanemarivo u današnje vrijeme. Uz
minimalan trud, sa malo namirnica dobijete potpuni čokoladni užitak.
To je za mog sina
recept, njemu čokolada teče venama, rekla je moja prijateljica.
Sve namirnice koje su navedene
u receptu pripremite prije početka izrade. Ako je navedeno,razdvojite žumanjke
od bjelanjaka, odvažite sastojke, pripremite posudu u kojoj ćete peći,zagrijte
pećnicu.
CARUSO PLOŠKE
Sastojci
25 dag maslaca
14 dag šećera
4 jaja
10 dag mljevenih oraha
2 žlice kakaoa
7 dag brašna
GLAZURA
5 dl slatkog vrhnja za
šlag
10 dag mliječne
čokolade
20 dag čokolade za
kuhanje
Razdvojite žumanjke od
bjelanjaka. Maslac i šećer pjenasto
umutite. Dodajte jedan po jedan žumanjak. Umutite da se žumanjci povežu sa
maslacem i šećerom.
Špatulom nježno
umiješajte mljevene orahe.
Brašno i kakao obavezno
prosijte zajedno. Poslužite se metalnom cjediljkom za juhu.
Smjesi dodajete
prosijano brašno i kakao. Nježno promiješajte.
Od bjelanjaka istucite
čvrsti snijeg.
Umiješajte ga lagano u
smjesu, zahvaćajući od dna posude prema gore.
Ugrijte pećnicu na 150
stupnjeva C.
Dno kalupa 38×25 cm (ako
želite tanji kolač poput mojeg ili neki manji kalup ako želite višlji kolač) obložite papirom za
pečenje i ulijte pripremljenu smjesu. Poravnajte.
Nemate li papira za
pečenje, dno kalupa namastite, pobrašnite,otresite
višak brašna i ulijte smjesu.
Kolač pecite pola sata.
Dok se kolač peče
pripremite glazuru.
Razlomite čokoladu.
Slatko vrhnje ugrijte
gotovo do vrenja. Maknite sa ploče, ubacite čokoladu.
Pričekajte 10 minuta, promiješajte
da se čokolada otopi.
Kad je kolač pečen, nabockajte
ga vilicom. Onako toplog prelijte ga glazurom.
Kad se potpuno
ohladio,čeka vas najteži dio. Morate ga spremiti u frižider, najmanje 6 sati.
Možete ga rezati na
veće ili manje kocke. Meni su najdraže male.
Ako vam se čini da je u
jednoj kocki premalo kalorija,poslužite ga uz tučeno slatko vrhnje. Hm,dalo bi
se napraviti malo umaka od šumskog voća, pa plošku kolača, a onda i malo prije
navedenog tučenog vrhnja.
Vjerujem da je Carusova
žena nakon što mu je servirala ovaj kolač zaslužna za maestralnu tenorovu
izvedbu pjesme“ O sole mio.“
Nakon što probate
kolač, složiti ćete se sa mnom.
ZLATNI SAVJETI
-Sve namirnice koje su
navedene u receptu pripremite prije početka izrade.
-Brašno uvijek prosijte
prije nego ga dodajete u kolač.
-Ako je u receptu
naveden kakao,prosijte ga zajedno za brašnom.
-Isto vrijedi i za
pecilni prašak.
-“‘O sole
mio” je napolitanska pjesma iz 1898. godine, za koju je tekst napisao
Giovanni Capurro, a muziku Eduardo di Capua. Globalnu popularnost je stekla
kada je godine 1916. u SAD znameniti operni pjevač Enrico Caruso snimio
gramofonsku verziju. Otada su je obradili brojni izvođači, bilo da je riječ o
uglednim opernim umjetnicima kao Mario Lanza i Luciano Pavarotti, bilo da je
riječ o rokerima kao što je Elvis Presley (čija je verzija poznata pod nazivom
It’s Now or Never).
Autor: Domina Dorić