Gdje si rođen?
– u St. Petersburgu
– A gdje si išao u
školu?
– Petrograd
– Gdje sada živiš?
– Lenjingrad
– A gdje bi želio
živjeti?
– U St. Petersburgu !
Donedavno bi baš tako
izgledao razgovor sa stanovnicima ovog grada. Imena St. Petersburg, Petrograd,
Lenjingrad i sada ponovno St. Petersburg, uspješno dočaravaju faze koje je grad
prolazio.
Ovaj kolač ima isti
problem – nosi nekoliko imena, vjerojatno ovisi o tome s koje strane svijeta je
netko donio recept.
Nekome je Londoner, nekome
Ljubljanska štangica, a meni Petrogradski kolač. Ne mogu ga mislima vezati za
London, a ni Ljubljana mi ne izaziva nikakve asocijacije.
No ,zamisliti princeze
kako brbljaju sa svojim prijateljicama uz čaj i kolačić, dok njihov smijeh
odzvanja Zimskom palačom sasvim je lako.
Pa tako i vi, drage
moje princeze,pozovite svoje prijateljice na čaj i servirajte im petrogradski -poslijepodne
će biti nezaboravno.
Prednost ovog kolača je
u tome što se može dan-dva ranije pripremiti,čak je i bolji što duže odstoji.
Nećete pogriješiti
uvrstite li ga u lepezu prazničnih kolačića koje ćete ove godine pripremati.
Neizrecivo je ukusan. Nije
zanemarivo ni da je izdašan.
A potrebno vam je:
PODLOGA
4 žutanjka
12 dag maslaca
6 dag šećera
20 dag brašna
PREMAZ
Par žlica marmelade od
marelica ili šipka
NADJEV
4 bjelanjka
20 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
5 dag sjeckanih oraha
Maslac i brašno
utrljatjte jedno u drugo.
Dodajte šećer i žutanjke.
Brzo izradite rukama
tijesto.
Ništa ne dodavajte ni
vode, ni mlijeka ni pecilnog praška – nisam zaboravila napisat – nema toga u
receptu.
Tijesto oblikujte u
kuglu, omotajte prozirnom folijom. U frižideru najmanje pola sata, u ledenici
desetak minuta.
Istucite bjeljanjke u
čvrsti snijeg. Pažljivo špatulom umiješajte pripremljene orahe. Nježno
promiješajte.
Vraćamo se na podlogu. Tijesto
možete lijepo izvaljati između dva sloja papira za pečenje. Mislim, možete ako
znate, a za ostale, evo korisnog savjeta.
Raspodijelite tijesto
po namašćenom plehu i lagano se pomažući prstima i dlanovima rastegnite ga.
Pleh je velik, 32×24
cm.
Grbavo je i nejednako. Pa
naravno, kakvo bi i bilo kad su vam otisci svih ručnih zglobova u njemu?
Imate li mali valjak, prođite
po tijestu da ga poravnate.
Odlično vam može
poslužiti i čaša, obična.
Tijesto obilato
premažite marmeladom.
Preko marmelade
premažite pripremljene bjelanjke.
Lijepo poravnajte i
stavite peći u pećnicu koju ste ugrijali na 180 stupnjeva,pola sata.
Pečeni kolač ohladite i
narežite.
I dalje kako sam vam
savjetovala.
Prijateljice,čaj, petrogradski
kolač i biti ćete poput princeza a smijeh će odzvanjati vašom palačom.
A na listu žuđenih
putovanja upišit , poput mene, St.Petersburg.
ZLATNI SAVJETI
Prhka tijesta pripremaju
se sa hladnim maslacem i moraju se brzo zamijesiti. Moraju malo odležati u
frižideru.
Ako ste kratki s
vremenom,stavite ga u ledenicu desetak minuta.
Niste li vični valjanju
tijesta,rukama ga rastegnite po namašćenom plehu. Sve lijepo poravnate malim
valjkom ili čašom. Podrazumijeva se da je čaša glatkih stranica i valjkastog
oblika.
A kad smo već spomenuli
princeze, njihovi životi romantični su samo u pričama.
Zašto željeti biti
princeza, kad ON ionako misli da ste kraljica?
Autor: Domina Dorić