Sjećate li se ove
bezvezne narodnjačke pjesme? Ostao mi u glavi samo ovaj stih, ali on mi je
ionako jedini važan za nastavak teksta.
Ne znam hoćete li i vi
otići čim pročitate sastojke ove sarme koja je drugačija od onih na koje ste
navikli. Najradije bih vam je skuhala, da vam dokažem kako je ukusna!
No, dobro, ja ću ipak
napisati ovaj recept, uz riziko da me iskritiziraju sarmoljupci sa prostora ove
i bivše države, a i šire. Kao prvo ne morate ići
u potragu za savršenom glavicom kiselog kupusa, jer vam ona jednostavno ne
treba. Koristiti ćemo samo rezani kupus.
Grijeh broj
dva-koristiti ćemo pureće mljeveno meso, umjesto miješanog junećeg i svinjskog.
Jel to sve? Nije, umjesto
riže staviti ćemo ječam. Sad već odmahujete
rukom i prestajete čitati – pa kakva je to sarma? Odlična, možete mi
vjerovati na riječ.
Za radoznale koji
čitaju dalje, evo popis namirnica:
1 kg rezanog kiselog
kupusa
0,50 kg mljevenog
purećeg mesa
60 gr ječma
1 jaje
1 kapula
3 češnja češnjaka
Cca 1 žlica sjeckanog
peršina
Sol,papar
1 žličica Vegete
1 chilli papričica(nije
obavezna)
Ulje ili mast za
pripremu
Oko 20 dag pancete
Kobasice ili suha
rebra,što vam dođe pod ruku
Pola žlice koncentrata
od rajčice(ma konzerva,po naški)
Pola žlice slatke
crvene paprike
Isperite kiseli kupus i
ostavite ga da se ocijedi. Na zagrijanoj masnoći
propirjajte sitno iskosanu kapulu. Propirjanu kapulu
pustite da se prohladi. U zdjelu stavite meso, jaje, sjeckani češnjak, peršin, kapulu
zajedno sa masnoćom na kojoj ste je pirjali i ječam. Posolite, popaprite i
dodajte Vegetu.
Smjesu dobro promiješajte
i pustite je makar sat vremena da se sastojci prožmu.
Narežite pancetu i
kobasice. Ako ste se odlučili za suha rebra,prokuhajte ih malo i tu vodu
bacite.
Odaberite posudu u
kojoj ćete kuhati sarmu. Na dno posude položite dvije trećine kiselog kupusa,i
rukom utisnite udubine. Od pripremljene smjese
napravite kuglice koje ćete položiti u pripremljene udubine. Posložite suho meso. Narežite
malo chilli papričice, ako volite.
Pokrijte sve ostatkom
kupusa.
U 2 dl vode razmutite
konzervu i crvenu papriku.
Pažljivo ulijte u
sarmu. Onu zdjelu u kojoj ste pripremali meso napunite vodom i dolijevajte po
sarmi dok je ne prekrijete. Dolijevajte tekućinu uz rub posude-nemojte po
kuglicama da se ne raspadnu.
Stavite je kuhati na
laganu temperaturu. Kuhajte je polako,najmanje sat i pol. Želite li gušći umak, načinite
zapršku. Ja je odavno ne radim, ni za ovu ni za klasičnu sarmu. Skuhajte krumpir,
napravite pire ili restani poslužite ga uz vašu sarmu. Koja je iako drugačija,
slična onoj koju inače jedete.
ZLATNI SAVJETI
-Pripremljenu smjesu za
sarmu, punjene paprike ili polpete uvijek ostavite da malo odstoje.
Sastojci se prožmu i
jelo bude ukusnije.
-Nastojite izbjegavati
zapršku. Doista nije neophodna.
-Dok se sarma kuha,vi
pročitajte nešto.
-Moja preporuka “ BEZ
LJUBAVI I MRŽNJE“ Lari Mari
Potresna priča namijenjena
svima nama.
Za one koji su imali
sretno djetinjstvo, da shvate koliko su sretni.
Za one koje život već
od djetinjstva nije mazio, da shvate da postoji način da se riješe tereta
prošlosti.
„… dokle god nisam
shvatio što to ljubav nije, nisam bio spreman dokučiti što ona jest!“ (Lari
Mari)
-Kuhajte, čitajte i
budite sretni.
Autor: Domina Dorić