Razmišljate tako kako biste se poslijepodne mogli malo
zasladili. Kuhinja je
pospremljena nakon ručka, a vama nije do egzibicija sa mikserom i predugim
pripremanjem slastice. Otvarate frižider u potrazi za idejom…marmelada, imam je –
ne, neću peći palačinke. Nektarine, slasne i fine – najpametnije bi bilo pogrickati
ih, ali vama se jede kolačić. Ako imate dva jogurta, već možete početi razmišljati o
muffinima.
Jaja…..dovraga, nema ih u mislima ih dodajete na spisak za
kupovinu. Kako napraviti kolač i bez jaja? Lako, slijedite moj recept. Napominjem, nektarine možete zamijeniti breskvama, šljivama,
marelicama. Ne vadite ni mikser, ni vagu, ne trebaju vam za ove muffine.
Mjera je standardna čašica od jogurta, ona od 180 gr.
Potrebno vam je:
1,5 čašica jogurta
½ čašice rastopljenog pa ohlađenog maslaca ili ulja
½ čašice šećera
2 čašice brašna
Naribana korica od 1 limuna
Sok od pola limuna
12 žličica marmelade, poželjna ona od marelica, ali nije
uvjet
Nektarine prepolovite,izvadite im koštice i narežite.
Navedene sastojke (osim marmelade i nektarina) stavite u
zdjelu i kratko promiješajte pjenjačom. Mikser i vaga nepotrebni!
U kalup za pečenje utisnite košarice i ulijte pripremljenu
smjesu. Posložite kriške nektarine i na svaki muffin stavite žličicu marmelade.
Imate li onih koji ne vole pečeno voće, umjesto voća
utisnite im kockicu dvije bijele čokolade.
Stavite muffine peći, 25 min na 180 st.
Pustite da se ohlade u kalupu.
Preselite ih u ukrasne košarice.
Muffine sa bijelom čokoladom pospite šećerom u prahu.
Vaša odluka OD PONEDJELJKA (stvarno, zašto uvijek od
ponedjeljka) SAM NA DIJETI je obrnuto proporcionalna broju tamanitelja ovih
slasnih muffina. Količina namirnica dovoljna je za 12 muffina, a vi ih
podijelite bratski, po pola, kako god.
Znači, ako vas je puno, a vas dopadne jedan muffin, odluku o
dijeti možete odgoditi za onaj tamo dalje, neki ponedjeljak.
ZLATNI SAVJETI
Biskvit sa jogurtom je lagan, ukusan i nije mu potrebno dodavati
prašak za pecivo.
Ako ikako možete, opskrbite se domaćim neprskanim limunima, čiju
koricu možete ribati u kolače bez bojazni.
Kupovne limune operite tako da krpicu namočite u sodu
bikarbonu,snažno istrljate, isperete i osušite papirnatim ručnikom.
Na našem tržištu postoji nekoliko proizvođača sušene ribane
korice, meni je to draža opcija nego ribanje kupovnog limuna.
Autor: Domina Dorić