A nije bilo
hobe???
Mrkačići i hobe,
e, to vam je kao da uspoređujete margarin i maslac, ako razumijete što želim reći.
Sretnici među
vama imaju hobotnicu u dubokom. Napravite je na salatu, tako će punoća njenog
okusa u potpunosti doći do izražaja. Bacite je ispod peke, uz obilje povrća, cijeli
svijet će vam se činiti prekrasnim.
Ovako
pripremljeni mrkačići ne pretendiraju zasjeniti veličanstvenu, ukusniju hobicu
rodicu. Pružiti će vam veliko zadovoljstvo – ako ih pripremite na način koji ću
vam ponuditi danas. Vremena su krizna, hoba skupa, pa kupimo mrkačiće i krenimo
u pripremu ovog finog jela!
Potrebno vam je, za
2 osobe:
0,75 kg mrkačića
6-7 dagnji
2-3 žlice maslinovog ulja
2 manje kapule
2 žlice sjeckanog češnjaka i peršina
voda u kojoj su
se kuhali mrkačići
tekućina koju su
ispustile školjke
1 dl crnog vina
sol, papar, vegeta,
par maslina
4 žlice pasate od pomidora
1 žlica prezle (po potrebi)
Dagnje operite, počupajte
im brkove, stavite u padelu, zagrijavajte dok ne puste tekućinu.
Tekućinu procijedite i sačuvajte.
Muzgavce, ako su
zaleđeni, neodmrznute stavite kuhati. Iskreno se nadam da ste ih očistili prije
zaleđivanja.
NEMOJTE soliti
vodu. Ubacuju se u vrelu vodu. Čuuuvajte ruke.
Ako ste ih tek
kupili, očistite ih, potucite batom za meso i stavite kuhati u neslanu vodu. U
vrelu vodu.
Isti savjet, čuvajte
ruke!
Kuhaju se pola
sata. Sačuvajte vodu u kojoj su se kuhali.
Muzgavce narežite
na lijepe komade, oko 2 cm dugačke. Na maslinovom ulju zažutite kapulu. Dodajte narezane muzgavce,sjeckani češnjak i
peršin, miješajte.
Kako uvire
tekućina ,podlijevajte vodom u kojoj su se kuhali i tekućinom koju su pustile
školjke.
Nemojte odjednom
dodati svu vodu, nego polako i strpljivo…
Kad mrkačići
omekšaju, dolijte pasatu, vino, posolite, popaprite, dodajte malo vegete, ubacite
masline i dagnje iz početka priče.
Kratko još
prokuhajte,dotjerajte okus. Ako umak nije dovoljno gust, dodajte prezle i još
malo prokuhajte.
Dvobojna palenta
Dok pirjate i
dolijevate, skuhajte palentu. Možete se malo i poigrati i napraviti dvobojnu.
Istresite pola
skuhane palente u vodom oplahnutu zdjelu, a u ostatak palente dodajte smrznuti
špinat i kuhajte dok se ne otope smrznute kocke, prelijte preko žutog dijela i
počekajte dok se “stisne” zeleni dio. Imate li svježi špinat, nasjeckajte
ga sitno, ubacite u palentu.
Kuglice palente
sam vadila žlicom za sladoled, a dječici možete izrezati cvjetove modlicom za
kekse, mooožda im podvalite špinat.
Užitak dobrog
ručka upotpunite čašom vina. Znate onu, da riba mora triput plivati!
Sitničavi će primijetiti
da glavonošci nisu ribe, no oni ionako uvijek imaju primjedbu. Njima natočite
sok. Kao i dječici.
Kuhate li zajedno
ručak, vi i on ili se samo vi patite kraj štednjaka?
Ako ste kuhali
zajedno, vjerojatno ćete zajedno i pospremiti kuhinju, pa zagrljeni odrijemati,
prošetati…
Vi ste ta koja je
priredila ovako dobar ručak? Elegantno mu prepustite sređivanje kuhinje. Vi se
malo ispružite, zagospodarite
daljinskim, pronađite što želite gledati i malo odrijemajte.
Dobro zvuči, iako
je to naučna fantastika na ovim našim prostorima. Čast iznimkama!
Imate li sreću i
takvu iznimku u svom životu, drage moje, sredite brzo kuhinju i zagrlite to
svoje čudo od čovjeka!
Kako to izgleda
kod vas, napišite mi u komentarima, radoznala sam.
ZLATNI SAVJETI
Glavonošce uvijek
stavite kuhati u vruću vodu. Tako se manje stisnu. Vodu nemojte soliti.
Poigrajte se sa
špinatom u palenti, možda će ga vaše dijete tako radije
pojesti.
Pročitajte zadnju
rečenicu još jednom.
Autor: Domina Dorić