Čitate ovaj moj
receptić danas još presiti od božićnih bakanalija.
Jesmo li obećali sebi
da nećemo pretjerivati?Jesmo.
Jesmo li se toga
držali? Nismo.
A zašto nismo-jer je
jako teško ostati karakteran i ne probati sve one delicije koje smo najprije
bjesomučno kupovali po inim centrima, a zatim satima pripremali, da bi božićni
stol zablistao u punom sjaju.
A božićni
kolači…..oni sitni suhi keksići veličine jednog zalogaja, pa fini kremasti
kojima i inače teško odolijevamo, pa mamina orehnjača najbolja na svijetu, pa….
joj mislim da vam i samo nabrajanje i zamišljanje navedenog stvara muku u istom
omjeru u kojem vam je stvarala ushit još jučer.
Držim da je ovaj
prednovogodišnji vikend stvoren za neku finu, laganu hranu, da malo rastereti naše izmučene organizme .
Napravite li ovaj ukusan rižot,uživati ćete u svakom zalogaju.
Nabavite kozice. Optimalno
bi bilo da su svježe, jadranske. U nedostatku jadranskih,poslužiti će i
zamrznute.
Potrebno vam je:
grančice ružmarina
broj ražnjića proporcionalan
je vašoj ljubavi prema kozicama-po ražnjiću 8 kozica
Za rižot
maslinovo ulje za
pripremu
1 žlica nasjeckanog češnjaka i peršina
nekoliko ribica za
temeljac-oslić ,i što već možete nabaviti
20 dag dagnji
20 dag liganja
10 dag kozica
o,5 dl bijelog vina
šalica riže
sol,po potrebi
papar
chili papričica,po
želji
žličica maslaca
žlica ribanog parmezana
Priprema:
Najprije pripremite
ražnjiće od kozica.
Grančicu ružmarina
ogulite, zašiljite i na nju nataknite kozice.
Prvu i zadnju sam
ostavila cijelu,one u sredini očistila.
Ražnjiće posolite i marinirajte u maslinovom
ulju.
Eh,ražnjići-kojegod
radila,uvijek razmišljam koliko je simpatične besmislenosti u nizanju namirnica
na štapiće,da bi ih onda skidali sa
istih?
Skuhajte temeljac od
malo ljuštura kozica i koje sitne ribice. Procijedite.
Dagnje ugrijte bez
masnoće. Sok koji su otpustile dodajte u temeljac.
Lignje
očistite,operite i narežite na kolutiće.
Kozice koje ćete
koristiti za rižot također očistite.
Na maslinovom ulju
kratko popržite nasjeckani peršin i češnjak.
Dodajte lignje i
pirjate ih oko 15 min.
Kad uvre tekućina koju
su ispustile,dodajte rižu i kratko popržite. Podlijte bijelim vinom.
Kad uvre vino,pomalo
podlijevajte pripremljenim temeljcem.
Miješajte da se riža ne
uhvati za dno posude.
Pred kraj kuhanja
rižota,znači nakon cca 15 minuta dodajte kozice i dagnje. Provjerite koliko je
slan rižot,nemojte soliti prije nego ga probate. Onaj sok od dagnji bude jako
slan-znači,dosolite po potrebi. Popaprite i po želji dodajte mrvicu chili
papričice.
Na ugrijanoj roštilj
tavi ispecite ražnjiće od kozica. Pripazite na lišće ružmarina,da se ne ispeče.
U kuhani rižot
umiješajte žličicu maslaca i naribani parmezan,promiješajte i poklopite,neka
odstoji
koju minutu.
Pravilo je da ne ide
ribani sir u morske rižote,no,ovdje možete slobodno prekršiti pravilo!
Servirajte rižot
ukrašen ražnjićima od kozica.
Kraljevski ćete se
osjećati nakon ovakvog ručka.
Brzo u šetnju iza
toga,pohvatati sunčane zrake koje tako brzo nestaju u rano poslijepodne.
Držite se dobro i
čilo,još slijedi novogodišnje pretjerivanje,bez obzira što ste sebi obećali da
nećete.
Uostalom-tko je ono
rekao,mislim da je Napoleon-kakav je to čovjek koji se ne da nagovoriti?
ZLATNI SAVJETI
-Za pripremu rižota koristite
kvalitetnu rižu.
-Vino kojim podlijevate
mora biti ono fino koje ćete rado i popiti,svetogrđe je dodavati bućkuriš u
plemeniti obrok!
-Od ponedjeljka svi na
dijetu. Kojeg ponedjeljka? Ne sad,onog siječanjskog!
Autor: Domina Dorić