Ne poznajem
nikoga tko ne voli fažol. Zahvalna je
namirnica koja se može pripremati na bezbroj načina. I ujedno iznimno zdrava. Ako
je ikako moguće nemojte ga „ubijati“ teškim zaprškama!
Vjerojatno su vam
poznate sve nutricionističke prednosti ove namirnice, ali nije loše ponoviti.
Na svijetu
postoji oko 70 vrsta ovog povrća. Radi se o jednogodišnjoj biljci koja
sazrijeva u jesen. Sadrži mnogo bjelančevina, ali su one fiziološki nepotpune,
što znači da im nedostaju aminokiseline koje su za ljudski organizam neophodne.
Ovaj nedostatak se lako nadoknađuje uporabom žitarica u ishrani. Nemojte
izbjegavati fažol,zbog eventualnih neugodnih popratnih pojava. Tome doskočite
tako da ćete prvu vodu u kojoj se kratko prokuhao baciti, naliti novu i kuhati
dalje. Par listića mente ili par zrna kima isto pomaže.
Svi rado kuhamo
fažol onako kako najviše volimo, a to je svjesno ili nesvjesno, onako kako smo
naučili jesti u djetinjstvu. Ili, kako je njegova mama kuhala njemu, taj je
dakako najbolji, a vi se kao i svaka mudra žena složite s time.
Rado ga skuham
malo više, pa slijedeći dan upotrijebim za salatu.
Iskreno
priznajem, ponekad posegnem i za limenkom već skuhanog, ako sam lijena kuhati
ga ili u stisci s vremenom .A vi?
Ljetos sam prvi
put probala fažol ovako „na padelu“. Jelo me osvojilo okusom i lakoćom
pripreme, recept od srca dijelim s vama.
Namirnice nisu zadane, dodajete ih po vlastitom ukusu.
Dakle, skuhajte
fažol onako kako smo se dogovorili. Sačuvajte vodu u kojoj se kuhao.
Jeste li znali da
od vode u kojoj se kuhao fažol možete napraviti krasnu krem juhicu, npr.
slijedeći dan? Nemam slike gotove juhice, ali ću vam na brzinu reći kako.
Ugrijte malo maslaca i na njemu popržite žlicu brašna. Ulijte vodu od fažola, kratko
prokuhajte, dotjerajte okus, zakuhajte u nju pašticu ili napravite zanzarellu. To
vam je jaje umućeno sa malo brašna i
lagano uliveno u juhu koja kuha.
Eto, sad kad smo
spasili vodu u kojoj se kuhao fažol, ajmo nazad na recept.
Na masti (daaaa,masti,
opet ju je proglasilo za zdravu namirnicu) zažutite kapulu narezanu na sitno.
Tko nema masti ili je ne upotrebljava u ishrani, neka koristi ulje, maslinovo
ili suncokretovo, na volju im. Kobasice narežite i pirjajte zajedno sa kapulom.
Nasjeckajte pomidor (eh, trebalo je oguliti kožicu, ali
nije grijeh ako to prepustite svakome da sam odstrani iz svoga tanjura) i još
malo pirjajte.
U pirjano povrće
i kobasice dodajte malo crvene paprike, ljute ili slatke, prepuštam vam izbor. Dodajte
oko 2 žlice pasate od pomidora, kratko prokuhajte.
E,sad je došlo vrijeme
da onaj skuhani fažol procijedite (za vodu smo se dogovorili, čuvamo je) i
umiješate u jelo. Dolijte vode od fažola da jelo bude srednje gustoće i kratko
sve zajedno prokuhajte. Dosolite, oprezno popaprite.
Servirajte uz
salatu od kupusa i komad kruha, jer, zapamtili ste, da bi iskoristivost fažola
za vaše zdravlje bila potpuna, morate ga jesti uz ugljikohidrate.
Iz čiste
nostalgije slikala sam vam ovo jelo u jednom starom limenom tanjuru, koji budi
lijepe uspomene.
Imate li i vi
tako neke predmete sačuvane kao spomen na drage ljude koji su obilježili vaš
život?
ZLATNI SAVJETI
– Prvu vodu u
kojoj se fažol kuha bacite, nalijte svježu i onda kuhajte dalje.
– Za umanjivanje
neugodnih probavnih smetnji u vodu u kojoj se fažol kuha dobro je ubaciti
nekoliko listića mente ili par zrna kima.
– Vodu u kojoj se
fažol kuhao možete sačuvati i od nje napraviti odličnu krem juhicu sutradan.
– Sačuvajte
nekoliko predmeta koji vas povezuju sa dragim ljudima, uvijek se nađe toliko
mjesta za kutiju sa nostalgičnim sjećanjima.
„…a tada, dok
se riječi nižu jedna za drugom i dok ih osluškujem imam dojam da klize kroz
moje prste kao da se igram svjetlucavim draguljima i prošlost mi ponovno
postaje sadašnjošću…“
GUSTAVMEYRINK
Autor: Domina Dorić