Ma ne onu, klasičnu
koju smo mi davnih dana zvali još pedala, noga i pomognite mi sjetiti se kojim
smo imenima objavljivali da je vezi došao kraj.
Košarice su od lisnatog
tijesta,savršene za nadolazeće praznike. U njima možete servirati francusku ili
neku drugu salatu,bakalar na bijelo ili paštetu od tune.
Izvrsne su i u slatkoj
varijanti Ispečete ih, ohladite. Pospite šećerom u prahu.
Pažljivo ih napunite nekom kremom koju volite. Kremom
za kremšnite,kremom od svježeg sira i šlaga…. kremom od…eto nekom vašom
kremom. Tučenim slatkim vrhnjem,možda, pa prelivene sa malo umaka od šumskog
voća. Sve varijante su dozvoljene. Pa čak i ona iz vrećice, instant krema. Nekad
doista nemamo vremena za izvođenje čudesa. Uostalom,ravno čudu meni je kako iz prašine, uz
malo mlijeka nastane fina kremica. Kakvogod punjenje
izabrali,nemojte prerano puniti košarice. Vlaga iz nadjeva će ih omekšati, neće
biti ukusne ni čarobno hrskave.
Znadete li sami
napraviti lisnato tijesto, i radite li ga? DA I NE je moj odgovor.
Znam ga napraviti,ali
ga najčešće ne radim jer uvijek žurim. Pa bez grižnje savjesti kupim gotovo
lisnato tijesto. Idemo napraviti
košarice,spremiti ih prazne, pa neposredno prije posluživanje puniti. Zadiviti
ćete i goste i ukućane. Potrebno vam je paket
lisnatog tijesta,dva kalupa cvjetnog oblika, mada mogu biti i obični krugovi, promjera
4 i 8 cm. Razvaljajte lisnato
tijesto, pazite da ne bude pretanko.
Za jednu košaricu
potrebna su 3 kruga, koje izrežemo većim kalupom. Donji ostaje cijeli…
U dva slijedeća iskružimo manjim kalupom
vjenčiće.
Sve ostatke tijesta
malo premijesimo, i radimo dalje dijelove za košarice.
Od jednog pakiranja
lisnatog tijesta i sa kalupima navedenih veličina,može se napraviti desetak
košarica.
Premažemo vjenčiće
vodom.
Na puni krug nalijepimo
prvi vjenčić,na njega dodajemo drugi.
Slažemo ih u pleh
obložen papirom za pečenje.
Ponestane li vam
papira,nemojte mastiti kalup. Samo ga oplahnite vodom.
Pećnica mora biti
ugrijana na 220 stupnjeva.
Pečemo ih oko 10
minuta.
Ohlađene punimo
željenim nadjevom.
Vidi gore,da se ne
ponavljam!Iako je ponavljanje majka znanja.
ZLATNI SAVJETI
Želim vam pune i ukusne
košarice,a takav neka vam bude i život. Ispunjen nadjevima koje volite.
Dajte sebi mogućnost da
birate. Nadjeve,prijatelje,posao…
Mogućnost izbora je dar
koji mnogi ne koriste.
Jer ponekad je lakše vegetirati,nego
promijeniti.
Autor: Domina Dorić