O mojoj očaranosti
ljubičastom vjerojatno i vrapci cvrkuću na grani. Najradije bih sebe i sve oko
sebe zaljubičastila. U brizi da si ne ogadim omiljenu boju, doziram je s
mjerom. Makar se nadam da je tako.
Za danas sam vam
pripremila jednu finu roladicu sa borovnicama i nisam štedjela na ljubičastom. Ma
tko će stalno razmišljati o ne pretjerivanju, naporno je to.
Jel` znate ispeći
biskvit za roladu? Ako znate, slobodno koristite svoj omiljeni,a ako se još
niste okušali u tome, uz par savjeta lako ćete to napraviti.
Rolada čučoriedka
BISKVIT ZA ROLADU
Potrebno vam je:
3 jaja
1,5 žlice ulja
1,5 žlice tople vode
3 žlice brašna
Na vrh noža pecilnog
praška
Odvojite žumanjke od
bjelanjaka. Od bjelanjaka načinite čvrsti snijeg. Miksajući dodajte žlicu po
žlicu šećera. Smanjite brzinu,dodajte
vodu, ulje, žumanjke. Primiješajte brašno pomiješano sa pecilnim praškom. Brašno
za biskvitna tijesta uvijek prosijte sa praškom za pecivo. Umiješajte ga ručno
u smjesu, nježno odižući smjesu od dna prema vrhu.
Veliki pleh premažite
sa malo maslaca ili ulja i prekrijte papirom za pečenje. Ulijte pripremljeno tijesto
i pecite u zagrijanoj pećnici cca 12 minuta.
Pripremite novi list
papira (u receptima se spominje istresanje gotovog tijesta na čistu kuhinjsku
krpu-nepotrebno pranje i peglanje, radije se poslužite novim slojem papira). Istresite
pečeno tijesto na papir i pažljivo odstranite papir na kojem se peklo. Obrežite
rubove i zamotajte biskvit zajedno sa papirom, neka se hladi.
One odrezane rubove
možete posušiti i samljeti i koristiti u nekom drugom receptu, umjesto
mljevenog keksa.
LjUBIČANSTVENA KREMICA
300 ml slatkog vrhnja
za šlag
250 gr svježeg sira
2 žlice šećera u prahu
Sok od pola limuna
125 gr bijele čokolade
Cca 250 ml smrznutih borovnica+50 ml vode
2 žlice praška za puding
od jagoda
2 žlice šećera
3 žlice vode
grudica maslaca
2-3 žlice borovnica
Otopite na pari bijelu
čokoladu. Neka se polako hladi.
Borovnice i vodu
stavite kuhati. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i vodom. Umiješajte u
voće i jako kratko prokuhajte. U toplo primiješajte maslac. Ohladite.
Umutite vrhnje u
šlag,umiješajte sir i šećer i sok od limuna. Pa čokoladu koja se sasvim
ohladila. I onda žlicu po žlicu želea od borovnica. Bogata ljubičasta krema je
gotova.
Pažljivo razmotajte
biskvit. Premažite ga kremom,po jednom od dužih krajeva pospite borovnice
i zamotajte nadjevenu roladu.
Ohladite je u
frižideru. Prije rezanja obilato je pospite šećerom u prahu.
Imate li
djevojčicu,jako će se obradovati ovom kolaču. Jer je ljubičast.
Ljubičasta roladica je
veselje i za sve nas smo zadržale u sebi sjećanje na djevojčice kakve smo bile i kojima ne damo da
iščeznu, štogod ih snašlo u životu.
Velike i male
djevojčice imaju prijateljice.
Brzo telefon u ruke, skuhajte
kavicu ili čaj i pozovite svoje prijateljice na ljubičanstveno poslijepodnevno
brbljanje.
Još vas muči naslov
koji sam stavila?
ČUČORIEDKA.
Borovnica, na
slovačkom.
Bilo mi beskrajno
simpatično.
Do slijedećeg čitanja, želim
vam ljubičanstveni tjedan!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić