Krenula sam sjeckati
balancane na štapiće, nemajući pojma što ću danas skuhati. Ako baš ništa ne
smislim,napraviti ću pomfrit od balancana,pomislim. Ionako ga obožavam.
I neku salatu.
„Pomfrit od patlidžana“
radila sam već po receptu moje cool
prijateljice. Zaljubih se na prvi zalogaj, mislim ne u Branku, nego u njen
pomfrit.
Napravila sam inventuru
po policama i otkrila kutiju sa 7 komada cannellona koja mi dugo već smeta. Nikako
da ih iskoristim.
Limenku pelata. Ako čega uvijek imam, to
je sir, više vrsta sireva. Odmah mi se u glavi
uobličio recept. Obožavam sebe kad sam kreativna, a idem si na živce kad mi se
nekad ni jaje ne da ispeći.
Dakle, za dvije osobe potrebno
vam je sedam cannellona. Zašto sedam? E, pa imala sam ih točno toliko, haha.
1 komad balancane (
patlidžana)
2 žlice mliječnog
namaza
2 žlice ribanog sira
(po vašem izboru,birajte neki koji se fino topi)
sol,papar
Salsa od pomidora
1 žlica sjeckanog
češnjaka i peršina
2 žlice maslinovog ulja
1 konzerva 400 gr
pelata
sol,papar
prstohvat sušenog
origana i majčine dušice
malo malo chilli
papričice
Bešamel umak
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
1 žlica brašna
2,5 dl mlijeka
sol,papar
malo naribanog
muškatnog oraščića
2 žlice naribanog
parmezana
2 žlice naribanog sira
npr goude, podravca ili nekog sličnog
Nasjeckajte balancane
na štapiće, lagano ih pobrašnite i kratko ispržite u ulju. Dovoljne su dvije, tri
minute prženja.
Vadite ih šupljom
žlicom i odložite na papirnati kuhinjski ručnik, da se ocijedi suvišna masnoća.
Probajte samo jedan i zaustavite se. Ako se ne uspijete zaustaviti, nećete
imati čime napuniti cannellone.
Potražite posudu u
kojoj ćete peći cannellone i provjerite da li je dovoljno velika da prihvati
vaše tubice koje ćete uskoro napuniti.
Ovaj korak nije bitan
za recept, ovo samo cannelloni glume dvogled, a meni bio gušt slikat ih.
Vratimo se kuhanju.
U ohlađene pržene
štapiće od balancane dodajte mliječni namaz i naribani sir. Nježno popaprite i
promiješajte nadjev.
Napunite cannellone nadjevom.
Pripremite začine, trebati
će vam za umake.
Riječ,dvije o muškatnom
oraščiću. Muškatni oraščić je poznati začin iz tropskih krajeva.
Oraščić je izvana
lagano naboran, tamnosmeđe boje dok je iznutra svijetlosmeđe boje s tamnim
nijansama, intenzivnog opojnog aromatičnog orašastog mirisa te toplo-slatkog
okusa.
Bolje je ako kupite
cijeli orah kojeg ćete sami ribati, jer iz njega teže hlape okus i miris.
Pohranite ga dalje od topline, vlage i sunčevog svjetla. Ako su oraščići
pohranjeni u staklenim posudama s poklopcem, mogu tako stajati i duže vremena.
Muškatni oraščić daje
karakterističnu aromu bešamel umaku, a koristi se kao začin i za slatka i za
slana jela.
SALSA OD POMIDORA I
BEŠAMEL UMAK
SALSA OD POMIDORA
Napravite salsu od
pomidora. Na maslinovom (može i običnom) ulju kratko popržite sjeckani češnjak
i peršin. Dodajte nasjeckane pelate. Posolite, popaprite. Dodajte prstohvat
sušenog origana i toliko majčine dušice. Chili papričicu nježno rezucnite. Ne
dirajte oči iza toga.
Prokuhajte sve nekih
petnaestak minuta.
BEŠAMEL-UMAK
Za pripremu ovog umaka
preporučujem- odmjerite namirnice i držite ih pri ruci. Umak lako zagorijeva, potrebno
ga je neprestano miješati,tako da vam je najbolje po onoj poslovici-bolje
spriječiti nego liječiti.
Nemoj da čujem da je
neka kupila gotov bešamel umak!!!
Dvostruko skuplje ćete
ga platiti, a ima li smisla uopće napominjati da vam nisu potrebni svi
konzervansi i pojačivači okusa kojim su natrpani?
Sad sam se sjetila
jedne anegdote koju vam moram ispričati.
Dohvati moj frend s police
u trgovini krušne mrvice i čudom se čudi-ja ne znam koja budala kupuje ove
mrvice od boktepitajčega,kad ih sam možeš tako lako napraviti od starog kruha?
-Ja sam ta budala, zarežim,
jer sam upravo i ja dohvatila jedan paket.
Pa mi se izvinjavao i
objašnjavao. Što je više objašnjavao, bolje se zapetljavao.
To, apropos umaka!
Kupite gotov ako vam je
tako draže,mada držim da je ukusniji onaj koji sami napravite.
Ugrijte maslac i
ulje,dodajte brašno i kratko popržite. Odjednom ulijte mlijeko i pjenjačom
miješajte. Posolite.
Kratko prokuhajte, neprestano
miješajući, da se ne stvore grudice. U prohlađeno dodajte obje vrste ribanog
sira. Naribajte malo muškatnog oraščića, popaprite, promiješajte.
U odgovarajući pekač
ulijte pripremljenu salsu. Posložite cannellone. Trebali bi biti makar do
polovice uronjeni u salsu.
Prelijte sve bešamel
umakom i stavite u ugrijanu pećnicu.
Peku se pola sata na 200
stupnjeva C.
Pričekajte desetak
minuta.
Kad vas opiju mirisi i
ne možete više čekati, podijelite s nekim ovaj slastan obrok.
7:2=3,5 kom
cannellona,dovoljno po osobi. Uz finu salaticu.
Nema li nikoga u
blizini, ostavite si pola za večeru. Prijaju i hladni. Dobar vam tek!
ZLATNI SAVJETI
-Poigrajte se
namirnicama kojima raspolažete, uz malo truda iznenaditi ćete sebe i ukućane
novim jelom.
-Ne kupujte gotove
umake, skuplji su i nezdraviji od onih koje ćete sami pripremiti.
-Ovo se naravno ne odnosi
na krušne mrvice, njih bez grižnje savjesti kupite gotove. Ili zamolite nekog
da vam ih napravi od starog kruha.
– “Prijatelj je
onaj koji zna sve o tebi i pored toga te još uvijek cijeni.“(Elbert Hubbard)
Autor: Domina Dorić