Omiljena poslastica bez
kojih mnogi ne mogu zamisliti dan jest čokolada, u svim svojim varijantama.
Najbolja je ona s najvećim postotkom kakaa, a takve sigurno nećete moći puno
pojesti. Glavni sastojak čokolade je kakao, super namirnica koja sadrži brojne
tvari koje imaju pozitivan učinak na tijelo – magnezij, cink, željezo, mangan,
krom, vitamin C, Omega 3 masne kiseline i druge spojeve. Svi oni pomažu pri
lučenju serotonina koji budi osjećaj sreće i zadovoljstva. Ovi sastojci
povećavaju i koncentraciju i budnost te blagotvorno utječu na krvožilni sustav.
Među najvažnijim sastojcima su antioksidansi (flavonoidi) kojih u kakau ima
više nego u crnom vinu ili borovnicama. Ljeti ćete čokoladu sigurno
zamijeniti sladoledom od čokolade. Onaj kupovni sadrži šećere i brojne druge
sastojke koji vam baš i nisu potrebni. Mi predlažemo da sladoled napravite sami
i iznenadite svoje ukućane. Za naš recept nije vam potreban aparat za
pravljenje sladoleda, već malo više vremena i strpljenje. Kad probate konačni
rezultat znat ćete da se vaš trud isplatio.
Sastojci za četiri osobe
250 grama sira ricotta
250 grama čokolade (postotak kakaa odredite sami)
2 dcl mlijeka + 1 dcl slatkog vrhnja
4 dcl slatkog vrhnja
3 žlice mljevenog rogača
Priprema:
Mlijeko (može i zobeno ili sojino) i vrhnje zagrijte do vrenja i
njime prelijte 200 grama čokolade. Ostatak čokolade nasjeckajte i stavite na
stranu. Ostatak vrhnja miksajte da postane kremasto, ali ne da se pretvori u
čvrsti šlag. Mikserom malo razradite ricottu (neka bude sobne temperature), u
nju umiješajte otopljenu čokoladu i na kraju tučeno vrhnje i rogač. Smjesu
prebacite u pliću posudu i stavite u zamrzivač na dva sata. Nakon što prođe zadano
vrijeme smjesu ponovo izradite mikserom i umiješajte sjeckanu čokoladu. Ponovo
stavite u zamrzivač i nakon sat vremena ponovo izradite mikserom. Na ovaj način
razbijate kristaliće leda i smjesi dajete „zraka“ čime sladoled postaje
kremast. Ovaj postupak ponovite još dva puta. Nakon posljednjeg miješanja
sladoled stavite u zamrzivač i nakon sat vremena spreman je za posluživanje.
Količinu slobodno prepolovite jer je sladoled najbolji prvi dan. Drugi dan
prije posluživanja valja ga ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi o bi mekšao. U sladoled možete umiješati i mljevene lješnjake ili bademe.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa