Budete li ikad u
prilici biti u društvu par Dalmatinki, a želite osjetiti svu žestinu njihovog
karaktera, dovoljno vam je postaviti samo jedno pitanje:
Kako napraviti najbolji
crni rižot od sipe?
Poput uragana
(zašto im uvijek nadijevaju ženska
imena) obrušiti će se na vas argumentima zašto je njezin rižoto najbolji.
I svaka će do upale
glasnica tvrditi da je,naravno, njezin najbolji.
Od odabira sipe,do
dileme posuti sirom ili ne-ma usudila bih se tvrditi da postoji polemika koliko
i recepata.
A vi odaberite
krasne,svježe sipe. I nekoga tko vas jako voli pa će sipe očistiti i sačuvati
im crnilo.
U svakom receptu piše
pažljivo odstranite crnilo, jer ako vam to ne uspije-pripremite se na duuugo
čišćenje.
Ne znam odakle mi ideja
da vi to same ne znate napraviti, no, kakogod, sipe treba očistiti i pažljivo odstraniti
crnilo. I staviti rukavice dok to radite , zlu ne trebalo.
Kožu im što je moguće
više ogulite.
Narežite sipe na
komade, nemojte da budu premaleni. Krakove također narežite. Kosti od sipe
razveseliti će vaše ili nečije ptičice.
Kod pripreme rižota
neobično je važan temeljac kojim ćete podlijevati rižu.
Pripremite riblji
temeljac, dovoljno vam je par ribica.
Odličan je i temeljac
od kozica, naglašava slatkasti okus sipe.
Kapulu narežite i
pirjajte je na maslinovom ulju, nekih dvadeset minuta.
Dodajte sipu narezanu
na komadiće, promiješajte i pirjajte oko
pola sata. Pospite sjeckanim češnjakom i peršinom.
Dragocjeno sipino
crnilo protisnite kroz cjediljku za čaj da odstranite eventualno zrnce pijeska
i vrećice crnila. Crnilo možete dodati sada, ali i pred kraj kuhanja rižota. Dodavanje
crnila pred kraj kuhanja je jednostavno praktično-ako nešto i zamrljate, lakše
ćete očistiti nego kad je to crna mrlja.
Pripremite rižu,uvijek birajte
najbolju vrstu. Važna je kao i vino kojim ćete podlijevati. Ono što ne biste
rado popili, nemojte ni u hranu ulijevati.
Dodajte rižu. Prethodno
kuhana riža umiješana u umak nije rižoto!
Miješajte da ne zagori.
Kad riža postane staklasta, ulijte vino i miješajte. Kako tekućina uvire, dodajete
novu. Nakon vina, riblji temeljac.
Riži je potrebno oko 20
minuta da se skuha. Posolite, popaprite i nemojte dodavati čuveni začin iz
plave vrećice. On uniformira jela, sva postaju istog okusa.
Postavite stol ranije. Pripremite
salatu. Onog trenutka kad je gotovo,jelo se iznosi na stol-znači nema eeeevo
sad ću, samo da završim igricu, razgovor, dočekam kraj utakmice.
O završnom touchu
morskog rižota se obično lome koplja.
Istinski poznavaoci
gastronomije tvrde da ribani sir nema što tražiti u morskim rižotima, no meni
su pravila draga ako ih mogu kršiti.
Ubacite žličicu
maslaca,naribanog sira,promiješajte, poklopite i pričekajte pet minuta. Rižot
postane kremast, a okus izražajniji.
Uživajte u svom slasnom
ručku. U simfoniji okusa. Neponovljivom osjećaju.
Nasmiješite se jedni
drugima,što će izazvati nove napadaje smijeha. Naravno, osmijesi vam neće moći
reklamirati paste za zube, ali tko mari nakon takvog obroka.
I inače se smiješite, jer
„osmijeh ništa ne košta, a djeluje čudesno.
Obogaćuje onoga kome je namijenjen, a ne osiromašuje onoga, koji ga poklanja.
Nitko nije tako bogat, niti tako siromašan, da si ga ne bi mogao priuštiti. S
njime svatko samo dobiva.
Osmijeh unosi sreću u
dom, pozdrav je prijatelju, pomoć pri sklapanju poslova.
Osmijeh je kao odmor za
umornoga, putokaz izgubljenomu, sunčana zraka za žalosnoga i najbolji prirodni
lijek protiv ljutnje. Ne može ga se kupiti, posuditi ili ukrasti, jer ima pravu
vrijednost samo kad ga se poklanja.“
Obožavam ovu izreku, a
ne znam tko ju je napisao. Znate li možda vi?
Za crni rižot od sipe
potrebno vam je,za 2 osobe:
Najmanje 0,5 kg sipe
Riblji temeljac ili
temeljac od ljuštura kozica
Maslinovo ulje za
pripremu
1 velika ili dvije
manje kapule
Nasjeckani češnjak i
peršin
Kvalitetno bijelo vino
Šalica riže
Sol,papar
1 žličica maslaca
2 žlice sira za ribanje
ZLATNI SAVJETI
Za pripremu rižota
koristite samo kvalitetnu rižu.
Isti savjet odnosi se i
na vino-ono što ne biste rado popili, ne stavljajte ni u hranu.
Kad se već upuštate u
avanturu pripreme umaka, napravite odmah dvostruku količinu, pa pola zamrznite. Tako
zamrznut umak odmrznite i poslužite uz paštu ili njoke. Probajte, odlično je.
Smiješite se!
Autor: Domina Dorić