Krenula je Calories and
style patrola. Kako u samom startu ne bi bile prestroge odlučile smo kolumnu
„krstiti“ u Nebulozi, simpatičnoj konobi na Sušaku, mjestu gdje često ručamo i
za koje smo bile sigurne da ćemo i ovog puta odlično jesti. Bitno je napomenuti
kako nismo najavile svoj dolazak, te naši domaćini nisu pojma imali što im
spremamo. Evo kako se u Nebulozi svidjelo svakoj od nas.
MILENA
U Nebulozu često
svratimo na ručak i svaki put uživamo u finoj hrani, ljubaznom osoblju i
ugodnom ambijentu.
Inače svaka od nas već ima svoja omiljena jela, ali ovaj put smo odlučile
isprobati nešto novo.
Zaista ne znam kako do sada već nisam probala paštetu od mesa divljači. Jako je
fina, nije preintenzivna, a opet je tako ukusna. Imam malu zamjerku na marmeladu
od luka koja dolazi uz paštetu. Za moj ukus nije dovoljno slatka.
Kao toplo predjelo izabrala sam rižoto od junećeg repa, lisičarki i vrganja
koji je bio tako savršeno kremast i i ukusan da ću ga uvrstiti u svoja omiljena
Nebuloza jela.
Savršeno ispečen, mekan i sočan, ramstek je bio moj izbor za glavno jelo.
Preliven kremom od cvjetače i uz prilog od sotiranih šampinjona i poriluka s
tanjura je nestao za čas.
Za kraj mi je bas prijala kiselkasta štrudla od šumskog voća.
Uglavnom, bilo je to još jedno super druženje s mojim curama uz odličnu hranu i
čašicu finog vina.
VIVIANA
Nebuloza……već samo
ime lokala govori da se tu događa nešto drugačije. Ulaz u restoran sasvim
običan, godinama sam mislila da je to obična ribarnica u kojoj mogu pojesti frigane
srdelice……dok sa prijateljicama nisam počela hodočastiti u taj hram dobrih
i nadasve zanimljivo složenih jela.Za svaku pohvalu je inventivnost kuhara, a i
srdačnih i komunikativnih konobara koji znaju preporučiti jelo, a i vino. Tu
bih odmah pohvalila Perla Rose pjenušac od Agrolagune kojeg mi je konobar
preporučio i zaista je tako dobar da sam ga nastavila piti tijekom cijelog
ručka, iako znam da to nije prema pravilima :))..Neću komentirati svako
pojedino jelo jer bi bilo predugačko već donijeti generalnu ocjenu. Sve je bilo
jako zanimljivo i posebno, intenzivnih okusa koji su se ispreplitali…Za
glavno jelo imala sam trilje čiji nisam osobiti obožavatelj zbog intenzivnog i
drugačijeg okusa,to je riba koju sam pojela možda dva puta u životu, tako da
sam skoro došla u napast da Ivani ukradem njezin ražnjić od srdela…..a i
ukiseljeni motar i rajčica taj dan mi nisu „sjeli“. Zato sam sa čežnjom gledala pire od celera na
Majinom tanjuru…..Sve u svemu ocjena odličan i za kvalitetu i svježinu namirnica
i za način pripreme koji ukazuje da smo na potpuno drugačijem mjestu gdje
moramo biti spremni na avanturu :)).
IVANA
‘Nebuloza je dražestan
restoran u kojem svi rade kao da su jedna velika sretna obitelj, potpuna
sinergija kuhara i konobara. Riječ Nebuloza na latinskom znači maglovito, a
tako se i osjećate kada dođete u ovaj restoran, naime potpuno vam je nejasno
kako se u ovako nelijepom zdanju pored Rječine može naći ovakva oaza za vaše
nepce…nadasve ugodno i nepretenciozno mjesto koje ima svoj šarm i toplinu u
koje sam se zaljubila već pri prvom dolasku. Ali da pređemo na onaj važniji
dio, a to je KLOPICAAAA…Po prvi sam puta probala Tartar od luka koji je bi
preeeefin. Inače nisam sklona sirovoj hrani, pa je ovo veliki plus od mene.
Rižoto sa blitvom i ražnjić od kozica…što reći osim BOŽANSTVENO, mislim da
nas je ovo jelo sve jednako oduševilo, toliko jednostavno, a opet ne dogodi se
odlazak u Nebulozu da ga bar jedna od nas ne naruči. Za glavno jelo dobila sam
ražnjić od fileta srdela u umaku od maslina, kapara i salse s kus-kus-om za
prilog, Ovo mi se nije svidjelo, puno intenzivnih okusa i to nije po mom
guštu…Desert sam, iako nisam ljubitelj slatkoga, cijeli popapala i isto me
tako oduševio, toplo hladna kombinacija, ne preslatko…mmmmmmm…
MAJA
Onima koji me poznaju,
sigurno sam već dosadna sa svojom opčinjenošću konobom Nebuloza. Mjesto je to
na kojem se osjećam „kao doma“, jedino se tamo, moram priznati maaaalčicu bolje
jede. Ovo je valjda jedino mjesto u gradu na kojem se nikada nisam razočarala,
pa sam neizmjerno sretna što smo naše patroliranje restoranima započele upravo
u Nebulozi. Uvijek simpatično osoblje, ugodan romantičan ambijent, te preukusna
hrana, razlog je što se ondje uvijek iznova vraćamo. Za našeg zadnjeg posjeta
krenula sam sa odličnim carpacciom od dimljene sabljarke sa hrenom i svježim
tartufima. Lažem – krenula sam sa dvije šnite kruha, jer njhovom odličnom
domaćem kruhu nikada ne mogu odoljeti. Za toplo predjelo poslužili su mi domaće
šurlice sa škampima, koje su na glasu kao najbolja pašta u gradu. Ne mogu sa
sigurnošću to potvrditi, ali meni su famozne. Glavno jelo – opet riba… file
oslića pečen u pećnici sa krustom od kruha,pomidora i origana i pire od celera
za prilog. Odlično jelo, osim celera koji ne volim…pa ga idući put drage
volje prepuštam Viviani. Desert je bio super i moja ocjena je kao i uvijek u
Nebulozi čista petica.
Što napisati na kraju,
nego da nas Nebuloza ni ovog puta nije iznevjerila. Nemojte misliti da ćemo
svaki put biti ovako „dobre“. Bilo bi lijepo kada bi se svugdje u gradu
posluživala ovakva ukusna hrana, no to u većini lokala, na žalost nije slučaj.
A gdje vas vodimo idućeg petka??? Eeeee, morat ćete se malo strpiti;)
Fotografije: LaVie Photo Studio
Autor: Maja Uremović