Ne,ne,nije riječ o
salati kojom je Kleopatra smantala Cezara, riječ je o salati koju je osmislio
Caesar Cardini, početkom dvadesetog stoljeća,u San Diegu.
Prvi put sam probala
Caesar salad kad sam bila u posjeti kod moje prijateljice AnnMarie,u Canadi.
Osvojila me okusom. Za naša nepca je malo
neobična, no,vjerujte mi na riječ, vrijedna je isprobavanja.
AnnMarie ju je prvi put
napravila sa ploškama prepečene pancete, a slijedeći put sa komadićima piletine
ispečene na grilu. Ova druga varijanta bila mi je ukusnija.
Dopadaju li vam se oba
okusa, vi slobodno pomiješajte i piletinu i pancetu-nitko se neće ljutiti, ni
AnnMarie, ni ja a najmanje Caesar. Postoje na tržištu
gotovi preljevi za ovu salatu, koja je u stvari kompletan obrok. Preporučujem da preljev
ipak napravite sami, okus je nebrojeno puta bolji.
Potrebno vam je:
1 glavica kristal zelene salate
2 kriške kruha
20 dag filetiranih
pilećih prsa ili 5 režnjeva dimljene pancete
malo maslaca ili
maslinovog ulja
ZA PRELJEV
2 žumanjka
4 žlice maslinovog
ulja
1 češanj češnjaka
3 žlice limunovog
soka
1/2 žlice Worcestershire umaka (ako vam se na kupuje
umak,stavite aceto balsamico)
3 fileta slanog inćuna
1 žlica sitno ribanog parmezana
1 žlica krupno ribanog parmezana
malo soli (pripazite, inćuni
su slani)
malo papra
Salatu nakidajte
prstima i operite je.
Bojite li se onih malih
gotovo nevidljivih nepozvanih gostiju koji se kriju u salati? Šaka soli u vodu
u koju ste potopili salatu, riješiti će vas straha. Sve eventualne nepoželjne
elemente naći ćete na dnu posude. U slijedeće vode ne morate više stavljati
sol.
Napravite preljev za
salatu.
Žumanjke obavezno
zagrijavajte na pari nekoliko minuta.
Slane inćune i češnjak
nasjeckajte.
Stavite žumanjke u
zdjelu, dodajte maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckane inćune i češnjak,
Worcestershire umak, sol, papar. Izmiješajte štapnim mikserom.
Učini li vam se umak
pregustim, dodajte malo soka od limuna i ulja. Primiješajte žlicom sitno ribani
parmezan. Dok se umak prožima napravite krutone od kruha i ispecite piletinu
ili pancetu.
Kruh narežite na
kockice i prepecite na maslacu do zlatno žute boje. Da uštedite koju kaloriju, radije
ga prepecite u pećnici, na papiru za pečenje, nježno pokapanog sa malo
maslinovog ulja.
Pećnicu ugrijte na 150
stupnjeva, pecite krutone nekih 10 minuta.
Dok se kruh peče,filete
pilećih prsa narežite na komadiće. Posolite ih. Prepecite na gril tavi.
Odabrali ste varijantu
sa pancetom?
Prepecite režnjeve
pancete bez masnoće, da budu hrskavi. Odložite ih na kuhinjski papir.
Salatu prelijte gotovo
svim umakom, promiješajte. Po vrhu nakapajte ostatak umaka. Pospite krutonima
(prepečenim kockicama kruha). Na vrh složite pileća prsa ili pancetu, ili
oboje. Kako ste već odlučili i pospite krupno ribanim parmezanom.
Caesar Salad sa
piletinom
Caesar salad sa
pancetom
Naravno,stol ste
servirali, jedite salatu odmah. Dopasti će vam se ova toplo-hladna kombinacija,
uvjerena sam.
A mene odmah ulovi
čežnja za mojom kanadskom prijateljicom.
U dane kad nismo
skitali, uspjela sam ja njoj skuhati neka naša jela, a ona meni svoja-eto, na
primjer, ovu divnu salatu.
Điiizus, da vidite
kakva joj je kuhinja, lijeeepa,veeeelika.
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić