Ne pišem vam recepte
koji se pripremaju satima sa namirnicama koje morate posebno kupovati.
Sigurna sam da vam nije
ni do čega, a najmanje do nakuhavanja, kad umorni dođete sa posla, a želite da
vaša obitelj, a i vi, ako ste i sami, pojedete ukusan i zdrav obrok. Preporučujem da skuhate
paštu. Pasta, povrće, sir , malo mašte…i eto učas čarolije lijepih boja i
ukusne, na vašem stolu.
Tikvice možete
zamijeniti balancanama, dodavati još sastojaka, rekoh, mašta je dio ovih
receptića. Fino i zdravo ćete
jesti. Nećete iza ručka biti
pospani, nego puni snage za jednu lijepu šetnju s vama dragom osobom. Za igru s djecom. Za šetnju uz more.
Prvog lijepog dana ove
neobične jeseni skuhajte jednu od čarolija koju ću vam danas otkriti i
priuštite si šetnjicu. Ako imate dječicu, jednom
kad odrastu, neće se sjećati kako je mama peglala i spremala po kući, nego kako
ste zajedno šetali i puno se smijali.
Smijete li se često? Onako od srca?
Nemojte samo reći da
imate toliko briga da vam nije do smijeha. Ćušnite ih u zadnju pregradu,mozga, ionako
ćete ih vi rješavati. Djeca imaju pravo na
sretnu mamu.
Prošli tjedan, na
Kostabeli, jedna je djevojčica začuđeno
uzviknula-ova mama nije normalnaaaaaaaaa , pokazujući prstićem na moju kćer koja
se zdušno ljuljala sa svojom kćeri. Nikada joj nitko nije
dao ljepši kompliment!! Ja sam dotle pomagala
unuku savladati neku spravu. Jako smo upirali i uspjeli odraditi vježbu
zajedno.
Ajmo se vratiti
kuhanju, jer sad bih ja razvezla priču o najslađim,najljepšim i najboljim
unucima na svijetu!Jao,mi bake smo baš umjerene u hvaljenju unuka, a možda
netko smatra tu našu savršenu mladunčad razmaženim derištima.
Čarolija br. 1 – Zelene tagliatelle sa
povrćem
Recept je za dvije
osobe
2-3 mlada luka
1 mrkva
1 manji patlidžan
1 tikvica
par cvjetova brokule
1-2 češnjaka
naribana korica limuna
maslinovo ulje za
pripremu
zelene tagliatelle
2-3 žlice vode u kojoj
se kuhala pašta
par strugotina
parmezana
Mladi luk narežite na
krupnije komade. Patlidžan i tikvicu
narežite na kockice, mrkvu na tanke listiće. Odvojite par cvjetova brokule. Povrće pržite kratko na
maslinovom ulju, posolite, dodajte češnjak. U isto vrijeme skuhajte
zelenu paštu, ocijedite je i sačuvajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala. Skuhanu paštu prebacite
na povrće, dodajte vode u kojoj se kuhala i sve zajedno kratko prokuhajte.
Maknite s vatre, naribajte
korice limuna i dodajte par strugotina parmezana. Pokapajte s malo maslinovog
ujlja. Promiješajte, poklopite i ostavite koju minutu da se okusi prožmu i sir
rastopi.
Nastružite još malo
parmezana ili nekog sličnog sira i vaš obrok je spreman za serviranje.
Čarolija br. 2 – Pasta sa tikvicama i
sirom
Recept za dvije osobe
1 veća tikvica
maslinovo ulje
1 češnjak sitno
isjeckan
sol,papar
malo naribane korice
limuna (nije obavezno)
pašta po izboru
2 trokuta sira za
mazanje
malo feta sira
parmezan,krupno nariban
Operite tikvice i
narežite ih na fetice. Pržite ih na malo maslinovog ulja, najbolje na teflonskoj
tavi. Dodajte češnjak, sol, papar i naribanu koricu limuna. Naravno, govorimo o
limunu koji nije tretiran, ako nemate takvoga, radije odustanite od limuna. Paštu koju ste odabrali
skuhajte, ocijedite. Sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala. Dok se pašta skuhala,i
tikvice su pečene. Ubacite u njih paštu, dodajte trokute sira, feta sir i malo
one vode u kojoj se kuhala pašta. Promiješajte, kad se sir počne topiti, jelo
je gotovo.
Pospite krupno ribanim
parmezanom i uživajte!
Čarolija br. 3 – Pasta kao PASTA PRIMAVERA
cca 25 dag špageta
maslinovo ulje za pripremu
1 tikvica
1 kisela paprika,crvena
2 češnja češnjaka
100 gr stracchino sira
ili mozzarelle
sol,papar
par žlica vode u kojoj
su se kuhali špageti
ribani parmezan
Špagete skuhajte al dente,
procijedite. Sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhali. Na maslinovom ulju
popecite tikvicu narezanu na ploške. Kiselu papriku isperite, narežite, popecite
i nju. Dodajte češnjak. Posolite i popaprite.
Dodajte skuhane
špagete, promiješajte i dodajte par žlica vode u kojoj se kuhala. Kratko sve prokuhajte
zajedno. Maknite s ploče,dodajte stracchino ili mozzarellu. Promiješajte.
Natrgajte par listića
bosiljka i naribajte obilno parmezana. Mmmm,fino je.
ZLATNI SAVJETI
Po osobi računajte
cca15 dag nekuhane pašte.
-Za pripremu ovih jela
potrebno je sačuvati malo vode u kojoj se kuhala pašta.
-Upotrijebite maštu, dodavajte
povrće koje se vama dopada ili koje vaš frižider trenutno nudi.
-„Osmijeh ne stoji
ništa, a djeluje čudesno. Obogaćuje onoga kome je namijenjen, a ne osiromašuje
onoga koji ga daruje. Bljesne poput munje, ali sjećanje na njega može trajati
zauvijek. Svatko njime samo dobiva. Osmijeh je najbolji prirodni lijek protiv
ljutnje, ali ne može se kupiti, posuditi ili ukrasti jer vrijedi jedino kad se
daruje.“
Autor: Domina Dorić