Tri vjerojatno najpopularnija začina na Mediteranu svakako su bosiljak, majčina dušica i origano. I dok se prva dva često koriste u svježem stanju, origano najbolje od sebe daje osušen. Danas ćemo vas upoznati s bosiljkom, začinom koji je toliko aromatičan da ćete njegovim dodavanjem u jela postići da ona traže manje soli, a sol je kao što znate začin koji je prijatelj celulita, a celulit ne želimo. Zato se kaže da je bosiljak prijatelj vitkosti. Ovaj začin vrlo lako možete uzgojiti sami i onda u njemu uživati tijekom cijele godine. Razlikujemo čak šezdeset vrsta. Listići bosiljka bogat su izvor vitamina K i A, a dobar je i izvor beta-karotena. Osim toga bosiljak sadrži i folnu kiselinu i vitamin C, a od minerala željezo, kalcij, magnezij, bakar i mangan. Njegova eterična ulja imaju antibiotska i protuupalna svojstva, a narodnoj medicini preporučuje se za liječenje probavnih tegoba. No bosiljak umiruje, jača koncentraciju i pomaže kod glavobolje.
Najpopularniji umak od bosiljka, uz nezaobilaznu salsu od pomidora, jest pesto Genovese, koji se najčešće poslužuje uz tjesteninu, ali i uz meso. Za taj umak potrebni su vam pinjoli, a kako su oni skupi i ne uvijek dostupni uspješno se mogu zamijeniti oguljenim i preprženim bademima. A kako pripremiti taj tradicionalni umak? Vrlo lako, ako nemate mužar poslužit će i multipraktik ili štapni mikser.
Za umak je potrebno:
3 režnja češnjaka
100 g pinjola ili oguljenih badema
150 g svježeg bosiljka
200 ml maslinovog ulja
Sol
Papar
50 g ribanog ovčjeg sira.
Umak se priprema tako da sve sastojke osim sira pretvorimo u umak, a sir dodamo na kraju, posolimo i poparimo prema želji.
Listićima bosiljka možete aromatizirati i ulje, i to samo tako da ih operete osušite i stavite u ulje na mjesec dana. Količinu odredite sami. Uz jela s roštilja preporučuje se maslac aromatiziran bosiljkom , a na 100 grama maslaca potrebno je 30 grama bosiljka, 1 režanj češnjaka i malo limunova soka. Bosiljak i češnjak sitno nasjeckajte te pomiješajte s omekšalim maslacem. Začinite limunovim sokom, ali i koricom ako je neprskana, i malo posolite.
Nama najdraža kombinacija koja uključuje bosiljak je ujedno i ona najjednostavnija, pomidori, mozzarella, maslinovo ulje i bosiljak. Lagani ručak ili prilog pečenom mesu koji nitko neće odbiti. Kada nemate svježi koristite sušeni bosiljak, ali pazite, puno je jačeg okusa od svježeg.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876098/387-876
info@centar-miketa