Ne, ne,ne okretati
okicama, ovo je kolumna o hrani, a ne…
Naime, gospodin na
slici je Croque Monsieur.
Gospođa koja je još
zanosnija zove se Croque Madame.
Pa da vas opet upitam, biste
li vi gricnuli jednog gospodina, ili biste radije navalili na gospođu?
Oboje su neponovljivi
francuski izum.
Ima u njima toliko
kalorija da vam odmah savjetujem da ih ni ne brojite, nego se, nakon besramnog
uživanja u grickanju dotičnih, uputite pješke od Rijeke do Opatije. Ovo jelo servira se po pariškim bistroima stotinjak godina ,a ja
sam ih prvi put probala u Canadi. Naravno da sam odmah od AnnMarie tražila
recept, da bih mogla tu ljepotu predstaviti mojima, a sada i vama.
Navedena količina u receptu
je za 3 osobe (jako gladne), a ako je večera,trebalo bi biti dovoljno za 6
osoba…trebalo bi…
Potrebno vam je:
ZA BECHAMEL UMAK
2 žlice maslaca(ili 1
žlica ulja i 1 žlica maslaca)
2 žlice brašna
1/2 l mlijeka
1 žličica soli
malo papra
malo naribanog
muškatnog oraščića
2 žlice naribanog
parmezana
3 žlice naribanog sira,
npr podravca ili goude, odvadite od onih 20 dag navedenih za sendviče.
ZA SENDVIČE
12 kriški bijelog kruha,najbolje kupiti već
narezanog
2 žlice maslaca
6 žličica senfa
6 kriški dimljene šunke
20 dag naribanog sira (Podravca,Goude ili sl)
Ako ćete raditi Croque
Madame, uračunajte i jaja
Sireve naribajte. Meni
je to uvijek najdosadniji dio posla. Ako je i vama, zaposlite nekoga.
Šunka…. nije baš
svejedno koju ćete koristiti nisam pristaša onih takozvanih šunki za pizzu, pa
ako ikako možete kupite malo fine dimljene šunke.
Najprije napravite
bechamel umak. Ugrijte masnoću i kratko popržite brašno. Ne smije potamniti!! Ulijte
mlijeko, i miješajte pjenjačom pazeći da vam se ne naprave grudice. Kratko
prokuhajte, maknite s ploče. Posolite, popaprite, naribajte malo muškatnog
oraščića. Ubacite ribane sireve, promiješajte.
U originalnom receptu,
kriške kruha najprije se prepeku u
teflonskoj tavi, na maslacu. Godine usavršavanja uvjerile su me da je
uspješnije kriške kruha posložiti u
veliki pleh, premazati maslacem i zapeći desetak minuta u pećnici na 200 st.C.
Kad se prohlade, premažu
se senfom, te žlicom bechamela. Na šest kriški kruha polažete presavijenu
šunku,i obilato pospete sirom.
Poklopite kriške i
dobili ste šest već sada primamljivih sendviča.
Preostali bechamel umak
rasporedite po vrhovima sendviča.
Pečete ih desetak
minuta na 200 stupnjeva,a onda još desetak na 250, da porumene. Možete
koristiti opciju pečenja odozgo.
Vaši Croque Monsieuri
su spremni za grickanje.
Dobri? Mmmmmmmmmmmm,predobri.
Ne brojimo kalorije, sjetite se!
Za Croque Madame, posebno
specite jaje na oko i položite ga na pečeni sendvič. Ako vam se dopao Monsieur,
Madame će vas raspametiti.
Odobavanje slovom
mmmmmm će se nastaviti! Koja punoća okusa,koja slast, mmmmmm…
Imate li kalupe za
muffine?Oni silikonski su najbolji, vjerujte. U njima možete Ispeći mini
Croque, kad vam banu gosti ili niste jako gladni.
Po krišku kruha
nagurajte u udubljenje za muffin i dalje radite isto kao i za velike
sendviče,samo ih ne preklapate drugom kriškom kruha.
Prelijte ih bechamelom
i pecite.
Nakon pečenja, izvadite
ih pažljivo iz kalupa. Spremni ste za druženje sa prijateljima i uživanje u
Croque košaricama. Posute su sa malo vlasca, tako mi došla ideja.
Bon appétit , mes amis!
P.S. Ako vas nisam
nagovorila da ovo probate, ja ne znam kuhati, ne znam pisati, a bome ni
fotkati!!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić