Rižot od ribe i
špinata, eto, što je! Kao da vas vidim, radite
grimase, one tipa bljak!!
Riba i špinat, ne bih
ja to, hvala!! Nemojte odmah
preskakati dalje ,obećavam vam jedan ukusan iako pomalo neobičan rižot. Nastao je u mojoj kuhinjici
posve slučajno iz radoznalosti i moje vječne želje da iste namirnice skuham na
neki novi način. Ja sam naime, Blizanka
po horoskopu.
A to vam ukratko znači,
ne volim kolotečinu, ne volim nemaštovitost.
Nama nove ideje pršte
glavom i ponekad je teško naglas reći što planiramo raditi, jer usred dobro
razrađenog plana (ovo si tepam, rijetko kad je takav) procvate nova ideja, koja
jednostavno mora biti odmah realizirana. Negdje sam pročitala da
će Blizanac lakše dobiti emocionalan slom od dosade i ograničenja nego od
pretjerane aktivnosti. Ima istine u tome. No, vratimo se rižotu.
Optimalno bi bilo da se
ovaj rižot pripravlja od svježe ribe,no,u nedostatku iste, poslužiti će
smrznuti filet oslića ili neke druge bijele ribe. Uz dužno poštovanje svježem
špinatu, uvijek nastojim imati u frizeru pakiranje smrznutog špinata. Nemojte kupiti onu
zaleđenu kocku, imate divan izbor zaleđenog špinata formiranog u kockice, izvadite
si koliko vam je taj čas potrebno.
Za ovo jelo potrebno
vam je, za 2 osobe:
2 manje morske ribe, kod
mene oslić i kokot
grančica peršina
1 žlica sjeckanog
češnjaka i peršina
maslinovo ulje za
pripremu
2 fileta slanih inćuna
1 šalica riže
par kockica smrznutog
špinata
sol (oprezno)
papar
po želji, parmezan
Pravilo je da se u
„morske rižote“ ne stavlja parmezan. Ne poštujem uvijek to pravilo.
Očišćenu ribu stavite
kratko kuhati u malo posoljenu vodu. Možete
dodati grančicu peršina. Kapljicu maslinovog ulja. Tekućinu u kojoj se kuhala
riba procijedite i sačuvajte.
Kuhanu ribu pažljivo
očistite od kostiju i kože.
Na maslinovom ulju
kratko ispržite sjeckani češnjak, peršin i filete slanih inćuna. Dodajte rižu, promiješajte
i pržite rižu dok ne počne prianjati za dno.
Podlijte rižu sa malo
tekućine u kojoj ste kuhali ribu.
Kad tekućina uvre, podlijte
opet. I još jednom.
Ubacite nekoliko
kockica smrznutog špinata i po potrebi podlijte sa još malo tekućine.
Kuhajte dok se špinat i
riža ne sjedine. Provjerite da li je rižot dovoljno slan (voda u kojoj ste
kuhali ribu je slana,inćuni isto). Po potrebi dosolite, popaprite.
Pripazite da ne
prekuhate rižu!
Ubacite u rižot
komadiće ribe (ostavite par komadića za dekoraciju) i malo maslinovog ulja.
Sve nježno
promiješajte. Poklopite posudu, pričekajte 5 minuta i servirajte.
Sad dolazi
dilema,parmezan da ili ne? Možda ipak ne u ovom slučaju.
Dekorirajte vaš rižot komadićem ribe,filetom slanog inćuna i
listićem peršina.
I uživajte u divnom
okusu. Neobičnom spoju. Poznatim namirnicama pripremljenim na novi način.
Dilemu oko parmezana
riješite tako da ga narežete na listiće i servirate uz grožđe, kao desert.
Ma san šegava, a?
ZLATNI SAVJETI
Nemojte se bojati
eksperimentiranja u kuhinji, iskoračite ponekad iz ustaljenih jelovnika.
Opskrbite se kockicama
smrznutog špinata,možete ih ubaciti u razne kombinacije.
Nisam rekla da ne
jedete svježi špinat.
Autor: Domina Dorić