Dalmatinac je miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka.
Najnagrađivaniji je sir Paške sirane koji je osvojio mnogobrojna priznanja u
Hrvatskoj i u svijetu, od kojih su najznačajnije medalje s World Cheese
Awards-a. Naime, na ovom natjecanju 2012. godine , Dalmatinac je proglašen Najboljim
sirom Srednje i Istočne Europe ( Best Central & Eastern European Cheese ). Na
istoimenom je natjecanju 2014. osvojio i Super Gold medalju.
Novo priznanje stiže iz Amerike. Ugledni američki časopis Culture
Cheese Magazine uvrstio je Dalmatinac na popis 50 najboljih sireva na
svijetu!!!
Za Dalmatinac kažu da je sir slankastog, slatkastog,
kremastog i aromatičnog okusa. Spominju i pašku ovcu u kontekstu super životinje
jer je otporna na teške uvjete života na kamenitom otoku na kojem raste tek
aromatično bilje…
Paška sirana je
najstarija sirana na otoku Pagu koja ove godine slavi 70. jubilej. Nastala je
kao mala poljoprivredna zadruga 1946. godine i u onim teškim vremenima okupila poljoprivredne zadruge iz Povljane, Kolana i
Novalje. Kroz povijest je prolazila kroz razne organizacijske oblike sve do
1992. kad postaje dioničko društvo. Od svojih
prvih godina do danas Paška sirana je važan i neizostavan pokretač gospodarskog
života na otoku Pagu.
Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je otvoren
novi najsuvremeniji pogon financiran sredstvima iz pretpristupnih fondova
Europske Unije. Paška sirana bila je među prvim tvrtkama koje su iskoristile
novac iz fondova, a novi pogon je iako
osuvremenjen i napravljen u skladu s europskim propisima zadržao tradicionalnu izradu sira. Iako
posjeduje vrhunsku tehnologiju, među kojom je i investicija od 600 000 eura za
biološki pročišćivač voda koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim
standardima EU, Paška sirana se nije odrekla tradicionalnih načina. U njenoj
zrioni daske su isključivo od drva kao prirodnog materijala, a to drvo prožeto
aromatičnim uljima iz sireva tihi je, ali najintimniji svjedok ljubavi Paške
sirane prema njenim sirevima.
Paška sirana proizvodi osim Paškog sira koji je njezin
krovni brend, još 9 vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. To su miješani
sirevi: Pramenko i Dalmatinac, kravlji sirevi Trapist i Primorac, sir s
kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, sir s tartufima, mladi kravlji
sir Parenjak i nanjoviji sir s maslinama SoLun te ovčju i kravlju skutu.
Mlijeko za proizvodnju sireva dobiva od svojeg stada koji
broji oko 3000 ovaca i najveće je skupno stado na otoku Pagu, ali Paška sirana
od svojeg stada dobiva samo 15% potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje od
svojih stotinjak kooperanata s otoka Paga. Mlijeko za kravlje sireve otkupljuje
u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Osim proizvodnje sireva, bavi se i proizvodnjom ovčjeg mesa
i janjetine.