BADEMI – izvor su
proteina, vitamina E, vitamina B kompleksa, omega 3 masnih kiselina, željeza,
vlakna, magnezija, fosfora, folne kiseline. Sadrže veliku količinu bakra koji
je potreban za sintezu hemoglobina. Bademi štite stanice tijela od starenja,
jačaju krvožilni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, sprječavaju grčenje
mišića, podižu energiju i koriste se kao tonik za mozak. Ayurveda preporučuje jesti do 10 badema
dnevno, koji sadrže jednaku količinu kalcija kao čaša mlijeka. U većim
količinama uznemiruju doše.
ĐUMBIR – njegova
ljekovita svojstva su zabilježena u najstarijim ayurvedskim spisima. Pomaže kod upale grla, prehlade, vrtoglavica,
mučnina i problema sa sinusima. Stimulira agni i smanjuje rizike od
kardiovaskularnih bolesti. Koristi se u ayurvedskim lijekovima za liječenje
anoreksije. Čaša toplog mlijeka s đumbirom prije spavanja smiruje um. Treba ga
izbjegavati u ljetnim mjesecima i kod pojačane pitta doše. Ne smije se
koristiti s lijekovima za razrjeđivanje krvi.
MED – smatra se svetom
hranom i navodi u gotovo svim drevnim religijskim tekstovima. Koristi se kao
prirodni zaslađivač od početka čovječanstva. Odmah se širi čitavim tijelom i
prodire u najdublja tkiva. Prisutnost vitamina i minerala u medu pomaže u
apsorpciji željeza, kalcija, magnezija i proteina. Neutralizira otrove, čisti
jetru, usporava funkcije starenja, jača imunitet, ima antiseptični učinak i
pomaže bubrezima da bolje rade. Koristi se kod očnih oboljenja i kao melem za
ozljede. Ne smije se zagrijavati, niti koristiti u jednakim omjerima s
pročišćenim maslacem jer tada postaje toksičan. Stvara toplinu u tijelu pa ga
ne bi trebalo uzimati pri visokoj tjelesnoj temperaturi.
KARDAMOM – začin koji
se koristi za balansiranje doša, izoštravanje uma i kod nepravilne apsorpcije
hranjivih tvari. Kada se doda mlijeku
ublažava tvorbu sluzi. Nalazi se u ayurvedskim lijekovima za liječenje srčanih
i plućnih bolesti. Važan je sastojak jedne od najpoznatije indijske mješavine
začina – garam masale.
LIMUN – prirodni je
antioksidans i antiseptik, potiče stvaranje enzima u jetri, snižava krvni tlak,
regulira metabolizam i ima antidepresivni učinak. Vruća limunada napravljena od
jedne šalice zagrijane vode, soka polovice limuna i malo papra je dio
propisanih jutarnjih ayurvedskih rutina.
LASSI – najpoznatiji
ayurvedski napitak od jogurta koji se pije na kraju svakog obroka. Pola šalice
jogurta se izmiješa sa 2 šalice vode, 2 žlice meda i s malo kardamoma. Med i
začini smanjuju negativno svojstvo jogurta da stvara kaphu, a dodavanje vode ga
čini manje ljepljivim.
MLAĆENICA –
najcjenjenija hrana u ayurvedi. Sadrži korisne bakterije koje pomažu u
apsorpciji mineral i u sintezi B vitamina. Lagana je i osvježavajuća, povećava
lučenje enzima za probavu, čisti jetru, uklanja edeme i osjećaj umora.
GHI / PROČIŠĆENI MASLAC
/ MASLO – dobiva se prokuhavanjem nesoljenog i nepasteriziranog maslaca i
koristi se kod pripreme hrane. Potiče sve hranjive sastojke iz namirnica da
prodiru duboko u tkiva. Ne začepljuje krvne žile niti povisuje kolesterol kao
druga ulja. Pogodan je za osobe s intolerancijom na laktozu. Održava ravnotežu
sve 3 doše, jača imunitet, štiti zglobove, usporava proces starenja, pojačava
memoriju, umiruje živčani sustav i obogaćuje okus hrane. Ima neograničeni rok
trajanja. Što je stariji to njegova svojstva jačaju. Stogodišnji ghi u Indiji
se prenosi generacijama i koristi isključivo kao lijek ili u religiozne svrhe.
KORIJANDER – začin
bogat antioksidansima, vitaminima B, C i K, fosforom, željezom, magnezijem.
Stimulira lučenje endokrinih žlijezda, smanjuje količine kolesterola u krvi,
koristi se za liječenje anemije, normalizira rad jetre, jača pamćenje, snižava
temperaturu tijela I suzbija žeđ. Uklanja živu, olovo, aluminij i druge teške
metale iz organizma. Trudnice ga trebaju koristiti u što manjim količinama.
KURKUMA – U Indiji se
već tisućama godina koristi kao začin, lijek i
sredstvo za bojanje tkanina. Poboljšava jetrene i probavne funkcije,
koristi se za izlučivanje vode iz tijela, pročišćava krv, sprječava
kardiovaskularna oboljenja i respiratorne alergije. Potiče nadbubrežne žlijezde
da oslobode hormon kortizon koji suzbija upale. Ima antikancerogena svojstva,
regulira menstrualni ciklus i sprječava gljivične infekcije. Kurkuma se bolje
apsorbira u tijelo ako joj se doda crni papar. Može se dodati u toplo mlijeko,
kolače, rižu, jela s povrćem, preljeve za salatu. Brzo zagorijeva te zahtijeva
oprez pri prženju. Lako ostavlja mrlje na koži, noktima i odjeći. Uzimanje kurkume, papra i soli u jednakim omjerima,
s čašom narančina soka sprječava pospanost. Trudnice, osobe koje imaju žučne
kamence i asterosklerozu trebaju je izbjegavati.
Ayur Essence
www.ayur-essence.hr