Bliže nam se blagdani, ali oni ne moraju nužno značiti i prevelike
količine hrane, pića i slatkog.
U Xtravaganzi će vas naučiti kako zdrava hrana itekako može
biti ukusna, a jela prilagođena blagdanskom stolu. Zdrava
prehrana je glavni faktor koji održava naše zdravlje u ravnoteži, a pravilnom
prehranom tijelu također pomažemo da samo uspješno vrši proces detoksikacije i
izbacuje otpadne tvari.
Model tanjura, Xtravaganza tanjur, je vrlo jednostavan i
funkcionalan, te polazi od glavnih obroka, ručka i večere. Kako biste izbjegli
vaganje i brojanje kalorija, razvili su praktičnu metodu – koristite se svojom
šakom i dlanom kako biste odredili mjeru za pojedine dijelove tanjura, odnosno
količine hranjivih tvari koje ćete složiti na tanjur. Na taj način, uvijek ćete
unijeti pravilnu količinu hrane, a mjeru u svakom trenutku imate uz sebe!
U Xtravaganzi vam donose odlične recepte s kojima ćete,
sigurni smo, razveseliti i vaše ukućane.
UKUSAN I ZDRAV MEĐUOBROK ILI LAGANI RUČAK
Smotuljci s kozicama i avokadom
Sastojci za 1 porciju: list zelene salate, 80 g očišćenih kozica, 30 g avokada, 1 kolut ljubičastog luka, prstohvat alfa klica, 2 kriške svježe crvene paprike, sol i papar.
Pomiješajte kozice, avokado, luk, klice i papriku, posolite i popaprite. Smjesu zamotajte u list salate i pojedite kao zdrav i ukusan međuobrok. Dobar tek želi vam Xtravaganza! (Proteini 21,2 g, masnoće 8,4 g, ugljikohidrati 5,8 g. 190 Kcal po porciji)
Janjeći kotleti s povrćem (xtralagan ručak)
2 porcije
Sastojci:
Rajčice cijele (svježe-prokuhane ili iz konzerve) 400g
Janjeći kotleti 2 kom (150 g/kom)
Temeljac 3 dl
Mrkva 2 kom (120g)
Luk 1 kom
Stabiljke celera 100g
Pasirana rajčica 2 žlice
Maslinovo ulje ½ žlice
Češnjak 1 češanj
Svježi peršin
Oregano
Ružmarin
Sol
Papar
Nauljite kotlete s polovicom maslinovog ulja te posolite i
popaprite. Dodajte ružmarin i pecite u pećnici otprilike 30 minuta.
Isjeckajte luk, celer i mrkvu. Na ostatku ulja pirjajte
povrće, luk, češnjak i pasiranu rajčicu. Dodajte cijele rajčice, temeljac,
začinsko bilje, sol i papar. Kuhajte na laganoj varti otprilike 10-ak minuta.
Poslužite povrće i kotlete na dva tanjura.
Dobar tek!
Masti: 13,5 g (34% E)
Proteini: 35,5 g (40% E)
Ugljikohidrati: 23,6 g (26% E)
Kcal: 357,8
Smoothie od vanilije i malina (međuobrok)
1 porcija
1 xtraVLCD vanilija
2,5 dl vode
2 žlice zobenih pahuljica (20g)
100 g malina
5 kom indijskih oraščića (10g)
U mikseru izmiksajte xtraVLCD od vanilije, zobene pahuljice
i maline.
Izlijte u čašu i ukrasite sitno nasjeckanim indijskim
oraščićima.
Masti: 10,3 g (32% E)
Proteini: 29,6 g (28% E)
Ugljikohidrati: 27,2 g (39% E)
Kcal: 302
Omlet s kozicama i avokadom (xtralagan ručak)
1 porcija
1 jaje
1 žlica vode
50 g kozica (kuhanih ili iz konzerve)
2 kriške crvene paprike (20g)
1 kriška ljubičastog
luka (15g)
¼ avokada (30g)
100 g manga
150 g malina
2 žice zobenih pahuljica
1 kriška limete
Sol i papar
Izmutite jaje s vodom i izlijte u tavu od teflona, posolite
i popaprite. Miješajte dok jaja ne budu gotova, ali pazite da ih ne presušite,
podlijte u međuvremenu s još malo vode.
Poslužite s kozicama, avokadom, ljubičastim lukom i
paprikom.
Pomiješajte isjeckani mango s malinama, poslužite u čaši i
pospite zobenim pahuljicama te začinite sa iscijeđenom limetom.
Masti: 12,6 g (32% E)
Proteini: 23,4 g (28% E)
Ugljikohidrati: 34,2 g (40% E)
Kcal: 365
Xtravaganza vam donosi prijedlog kako i grickalice možemo
učiniti zdravijima. Narežite na štapiće mrkvu, celer, papriku….i
uz sve to poslužite dip od svježeg sira, vlasca i kopra. Ukusno i zdravo!
Xtravaganza
Petra Jurčića 16
091 797 8095