Nakon kratkog zimskog odmora i dolaskom proljeća kreće nova
Ri gastro sezona. A namirnica koja je zbog svojih detoksikacijskih svojstava
najbolja za nove početke svakako je šparoga.
Manifestacija Ri gastro posvetit će se šparogi od 19. do
26. travnja, razdoblje u kojem će ugostitelji Rijeke i okolice nuditi
maštovite, fine, ali i cijenom pristupačne delicije, a očekuje nas i veliki
humanitarni Gastro Cooking Show.
Kraljevsko povrće, riznica zdravlja, hrana, lijek i
afrodizijak… epiteti su kojima obožavatelji širom svijeta opisuju svoju
opčinjenost šparogama, a od pamtivijeka je smatraju simbolom buđenja života i
prirode. Šparoga (lat. Asparagus) se ubraja u najstarije samonikle kulture
Mediterana, o čijoj ljekovitosti postoje tisućljetni zapisi. Za njezino snažno
detoksikacijsko djelovanje zaslužna je aminokiselina asparagin, koja potiče
čišćenje organizma od toksina nakupljenih tijekom zime i jačanje imunološkog
sustava.
U ostatku svijeta
šparoge se uglavnom uzgajaju, dok u hrvatskoj kuhinji istinska naklonost
pripada onoj divljoj, šumskoj, okusom intenzivnije aromatike i gorčine, te
navodno bogatijom mineralima i vitaminima, zbog čega se preporučuje kao
sastavni dio zdravog proljetnog jelovnika.
Šparoge, odnosno šparuge, kako ih ovdje nazivaju, dio su
pučke tradicije, gdje se s njima živi jedno godišnje doba, u potrazi po strmim
i teško pristupačnim padinama. Iako raste diljem Hrvatske, sezona joj je
najduža upravo na sjevernom Jadranu, gdje je obilježje kvarnerske gastronomije,
posebice u vrijeme Uskrsa, kao najava nadolazećeg života i povratka u vanjski
svijet. Ta kršćanska ikonografija najviše dolazi do izražaja u gastronomskoj
povezanosti šparoga i jaja – u fritajama – uvriježenom načinu pripremanja te
biljke u ovim krajevima. Izvrsno se nadopunjuje i s plodovima mora, posebice sa
slatkoćom kvarnerskog škampa i ovčjom skutom, tvoreći prirodnu simbiozu
Kvarnera na pijatu!