Ako još niste ubrali informaciju da se u centru našeg grada
otvorio dućančić s namirnicama poznatog porijekla, znakovitog imena Uberi ovo,
evo članka za Vas!
Tu možete pronaći domaće eko proizvode, ali i strane
namirnice s posebnim namjenama, također iz kontroliranog biološkog uzgoja, a
koje ne uspijevaju na našem tlu. Ako ste, kao i mi, zabrinuti zbog ponude hrane
u supermarketima i želite biti sigurni da ste svojoj obitelji osigurali
najbolje, posjetite nas u Jedrarskoj 8b ili putem internet stranice
www.uberiovo.hr naručite ekološki proizvedenu hranu, bez otrova i GMO.
Ovdje Vam predstavljamo dio trenutne ponude koja uvelike
ovisi o godišnjem dobu i o trenutnim klimatskim uvjetima.
Predstavljanje naših dobavljača započinjemo OPG-om Serini
iz Maruševca, sela nadomak Varaždina.
S OPG-a Serini nam stižu eko jaja, kiseli kupus, kukuruzna
krupica i brašno te bučino ulje. Gospodarstvo postoji od 2007. godine, da bi od
2011. prihvatili načela ekološke
poljoprivrede kao primarnog načina gospodarenja zemljom, prerade i plasmana
svojih proizvoda. OPG vode Jasminka Zlatarek i Josip Serini, čiji je stav da
zdrava i sezonska hrana mora biti dostupna svima. Oni su htjeli osigurati
dugoročni opstanak svog gospodarstva na samoodrživi način te su zaokružili
cijeli proces proizvodnje, od sadnje pa sve do prehrane životinja. Njihove
kokoši se slobodno kreću na pašnjacima, hrane se isključivo ekološkom hranom
proizvedenoj na farmi, gdje se svi mehanički radovi obavljaju ručno, a povrće
se štiti od nametnika uz pomoć biljnih čajeva i ekstrakata. S druge strane,
kokoši proizvode gnojivo koje na najbolji način zamjenjuje sva umjetna
mineralna gnojiva za zdrav uzgoj povrtnih kultura.
Obiteljsko gospodarstvo Veselić smjestilo se u Parku
prirode Lonjsko polje, u selu Mužilovčica. Goran i Tihana Veselić, vatreni
zaljubljenici u prirodu, tu su ljubav prenijeli na svoju djecu Ivana i Ivonu,
koji su zajedno s roditeljima uključeni u sve poslove na gospodarstvu. U
ekološkoj poljoprivredi su još od 2005. godine te na 10 hektara uzgajaju razno
ekološko voće i povrće. Trenutno nam s njihovog OPG-a stiže poriluk, matovilac,
špinat i salata kristal te prerađevine kao što su ajvar, pinđur, sok od mrkve i
jabuke, nektar od jagoda…
S OPG-a Mikić iz Dalja dolazi nam mladi špinat, prva
proljetna salata puterica i slavonski zeleni grah. Ali to je tek
početak…Veselimo se mladom luku i češnjaku za koji tjedan pa onda i njihovim
rajčicama, krastavcima i paprikama, koje će doći s ljetom! Gospodarsvo Mikić se
bavi ekološkim uzgojem povrća i žitarica u Dalju, slavonskom mjestu prekrasne
plodne zemlje, ali i području gdje se usprkos tome teško živi. Osim na ekološki
prihvatljiv način, svo povrće uzgajaju i na tradicionalan način primjeren svom
podneblju, koristeći uglavnom domaća sjemena karakterističnih sorti istočne
Slavonije.
S otoka Visa, OPG Benčić nam šalje domaće limune i naranče
iz ekološkog uzgoja. Zaštita i prihrana voćki obavlja se po načelima ekološke
poljoprivrede, a plodovi su iznimne kvalitete. Nisu tretirani nikakvim
fungicidima ni nakon berbe pa je kora jestiva i može se upotrebljavati za
izradu kolača i slastica.
Smokva je na mediteranskom području prisutna već tisućama
godina. Poštivanje prirode i svih njezinih zakonitosti o ekološkom uzgoju,
temelj je i filozofija proizvodnje OPG-a Ostojić iz Peračkog Blata. Njihova
smokva ostala je čista, prirodna, djevičanska kakva je bila stoljećima.
Proizvodnja im se temelji na mnogo ljudskog rada bez
upotrebe kemijskih supstanci, kako u proizvodnji tako i u preradi, što je u
današnjem svijetu rijetkost. Njihova ponuda uključuje suhe smokve, smokvenjak
klasični i pikantni – s dodatkom papra te Figos – prirodne energetske pločice
sa smokvom u svojoj osnovi.
S poljoprivrednog gospodarstva obitelji Sabljak, smještenog
u mjestu Rakovica, kraj Plitvičkih jezera, dolazi nam ekološka cikla, koja se
kao i mrkva, uspješno čuva u trapu, te joj se tako održava svježina, naravno
dok ne krenu mlade biljke. Riječ je o starinskom načinu čuvanja povrća, koje se
u vrtu ili nekom suhom dijelu dvorišta sprema suho u iskopani kanal, štiti
slamom te prekriva zemljom, a ponekad, radi još bolje zaštite, i kukuruzovinom.
Vlado Posel nam sa svog eko imanja u Kuršancu šalje krasnu
mrkvu, daikon, crnu rotkvu, čičoku, korijen peršina i češnjak, a za sve što
uzgaja zajednička je i ključna karakteristika – biodinamički uzgoj. Radi se o
uzgoju bez kemije, bez umjetnih stimulansa, a sve biljke i životinje na
gospodarstvu se drže u međusobnom skladu i utjecaju. Biljke ne šprica, nema
potrebe za tim, kaže Vlado, jer kad je sjeme pripremljeno homeodinamičkim
impulsima, biljka je kao zdrav čovjek: sama se brani od bolesti, vlastitim
imunitetom. Vlado nam za ovaj tjedan najavljuje prve listove medvjeđeg luka,
poznatog borca protiv visokog tlaka.
Svakog četvrtka iz Mljekare Marina kraj Varaždina, stižu
nam svježi domaći proizvodi bez konzervansa. Mljekara Marina osnovana je još
1914. u obitelji Bistrović, koja danas, kao jedna od rijetkih mljekara u
Hrvatskoj, proizvodi i prerađuje isključivo mlijeko s vlastite farme.
Najbitniji faktori koji će omogućiti da se na Vašem stolu
nađu uvijek svježi i kvalitetni proizvodi su kratak transport i kontrolirani
uvjeti prerade, a prije svega, kvalitetna ishrana krava te mlijeko ekstra
kvalitete. To se mlijeko ne homogenizira pa je samim time prikladno za Vas i
Vašu djecu, jer konzumacijom takvog mlijeka, masnoća nam neće ući u krvotok kao
što je slučaj s homogeniziranim mlijekom. Mljekara Marina nam dostavlja svježe
mlijeko, sirutku, jogurt, kiselo vrhnje, svježi sir, maslac i polutvrdi sir,
sve proizvedeno na prirodan način i bez konzervansa.
Za doručak vam predlažemo da svježim mlijekom ili jogurtom
prelijete malo granole, svojevrsnih mueslija,
koje nam Kroštula iz Biograda priprema od domaćih tostiranih orašastih
plodova.
Eko-Jazo iz Ivanovca i OPG Siladi iz Kotoribe, osigurali su
nam kvalitetnu ponudu žitarica i brašna. Između ostalog, tu su pir, pšenica,
zob, heljda, proso i još ponešto.
Među najboljim načinima za čišćenje organizma od toksina je
kura s jednim od najsnažnijih sredstava za detoksikaciju – pšeničnom travom,
odnosno mladom pšenicom.
Pšenična trava sadrži preko 100 elemenata potrebnih čovjeku,
među kojima su esencijalne masne kiseline, važni enzimi i antioksidansi.
Klorofil je prirodni kelat i važan je za izbacivanje otrova
i teških metala iz tijela. Jedan od važnijih elemenata je klorofil, na kojeg
otpada oko 70% sastava pšenične trave. Tu su i vitamini A, B, B17, C, E, F i K,
te minerali kalij, željezo, magnezij i kalcij. Pšenična trava povećava broj
crvenih krvnih zrnaca, čisti krv i druge organe te stimulira metabolizam.
Na jednostavan način sami uzgojite pšeničnu travu i
konzumirajte kao svježe iscijeđeni sok ili smoothie, ubrzo ćete se osjećati
preporođeno!
Znakovi da vam je potrebna detoksikacija:
•glavobolje
•alergije
•problemi s kožom
•zadah i neugodan miris tijela
•loša probava i zatvor
•nadutost i plinovi
•debljanje ili prekomjerno mršavljenje
•umor, loša koncentracija, slabo pamćenje
•depresija
•prijevremeno starenje
Iz naše ponude uvoznih proizvoda s bio certifikatom
izdvajamo chia sjemenke, cejlonski cimet, kurkumu, šećer kokosovog cvijeta,
đumbir i još ponešto.
Chia sjemenke – osim svojih nutritivnih vrijednosti, volimo
ih jer nam daju osjećaj sitosti zbog svojstva bubrenja i tako nam omogućuju da
jedemo manje.
Cejlonski cimet – na tržištu je danas dostupno nekoliko
vrsta cimeta: najčešće se nudi kineski cimet, koji sadrži velike količine
kumarina, spoja koji može biti štetan za jetru i bubrege. Za razliku od
kineskog, cejlonski cimet je apsolutno siguran i preporučuje se za svakodnevnu
upotrebu. Raznim istraživanjima je utvrđeno da cimet pomaže u borbi protiv
mnogih oblika raka jer smanjuje rast, odnosno širenje stanica raka, a u
kombinaciji s medom pomaže oboljelima od artritisa.
Kurkuma – istraživanja su potvrdila da je kurkuma pravo
čudo prirode; ima antiupalna svojstva pa se koristi za: jačanje probave,
obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog
mjehura, normalizaciju menstrualnog ciklusa, smanjenje upala kod artritisa,
čišćenje krvi, stimuliranje metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova,
rješavanje gljivica i bakterija, čišćenje od crijevnih parazita, liječenje
dermatitisa, ekcema i infekcija. Zbog svojeg antiseptičkog djelovanja može se
upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, te protiv opasne infekcije zlatnim
stafilokokom. Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično djelovanje, osobito u
slučaju kandide.
Šećer kokosovog cvijeta – za razliku od brojnih prirodnih
zaslađivača, kokosov šećer ima ugodan okus koji najviše podsjeća na okus
običnog šećera, ali je puno zdraviji od svog bijelog rođaka. Napravljen od soka
cvjetnih pupova kokosove palme, kokosov je šećer izvor brojnih minerala,
vitamina C, vitamina B1, B2, B3 i B6 i nekoliko aminokiselina. Sadrži dvostruko
više željeza, četiri puta više magnezija i deset puta više cinka od smeđeg
šećera, koji slovi kao prilično zdravo sladilo u usporedbi s bijelim šećerom.
Osim đumbira u prahu, u ponudi je i korijen đumbira, svaki
sa svojom namjenom, a u našem egzotičnom kutku možete pronaći i avokado,
banane, kikiriki u ljusci te mesnate svježe datulje Medjool, koje su nam pravo
otkriće.
Ako želite jesti zdravu hranu kontroliranog podrijetla,
skoknite do nas u Jedrarsku ulicu ili potražite eko domaće proizvode na
stranici www.uberiovo.hr, gdje se ponuda redovito ažurira prema svojoj
dostupnosti.