Food Insta blogerica Anastazija Makjanić danas nam donosi
recept za jednostavnu pitu, savršenu za ljetna obiteljska druženja.
Sastojci za tijesto:
220 grama brašna
(pola glatko, pola oštro)
110 grama
omekšalog maslaca
prstohvat soli
1 jaje
70 grama šećera
3 žlice limunove
korice
Sastojci za kremu:
4 žumanjka
45 grama šećera
35 grama oštrog
brašna
3 žličice
ekstrakta vanilije
90 grama maslaca
90 ml mlijeka
jagode po želji
borovnice po
želji
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto te ga stavite u
zamrzivač na 30 minuta (dobro ga zamijesite kako bi tijesto bilo jednolično bez
grudica). Ohlađeno tijesto prstima istapkajte po kalupu za pite (može bilo
kakav kalup) i izbodite ga vilicom. Dok se pećnica grije na 180C, stavite
tijesto ponovno u zamrzivač. Pecite tridesetak minuta, dok ne dobije zlatnožutu
boju. Dok se tijesto peče, napravite kremu. Žumanjke dobro izmiksajte sa
šećerom i vanilijinim ekstraktom. Lagano u smjesu dodavajte brašno, a mlijeko
stavite da zakuha, te mu postepeno dodavajte smjesu sa žumanjcima. Miješajte
pjenjačom dok se krema ne zgusne. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi pa
umiješajte omekšali maslac. Preko ispečenog tijesta premažite kremu te ukrasite
sa jagodama i borovnicama.
Brzo i fino!
Uživajte!