Tijesto za pizzu
Donosim Vam recept za savršeno tijesto za pizzu. Uz dodatak
integralnog brašna i maslinovog ulja, postaje jako ukusnu i fino hrskavo!
Svakako isprobajte!
Sastojci:
250 grama glatkog brašna
350 grama integralnog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
130 ml maslinovog ulja
100 ml toplog mlijeka
120 ml tople vode
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite ga da
se diže 40 minuta u zatvorenoj vrećici (ova količina tijesta je dovoljna za tri
okrugle srednje pizze). Nakon toga premjesite ga još jednom i pokrijte krpom 15
minuta. Podijelite na tri dijela i oblikujte pizzu po želji. Pecite na 200-220C
15-20 minuta.
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i
posnim sirom
Kako sam pripremala pizzu, ostalo mi je šampinjona koje sam
morala iskoristiti. Odlučila sam napraviti ukusnu galette sa šampinjonima uz
dodatak posnog sira, mozzarelle, te domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog
ulja. Rezultat je odličan, ukućani su oduševljeni tako da sam sigurna da ću je
pripremati još bezbroj puta. Vrlo je jednostavna i ne zahtjeva puno provedenog
vremena u kuhinji!
Sastojci za tijesto:
100 grama glatkog brašna
80 grama pšeničnog brašna (može bilo koje drugo)
prstohvat soli
100 grama maslaca
60 ml hladne vode
80 grama kiselog vrhnja
2 žlice limunovog soka
Sastojci za nadjev:
100 grama šampinjona
100 grama posnog sira
2-3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
120 grama kiselog vrhnja
20 grama parmezana
1 loptica mozzarelle
prstohvat soli
prstohvat papra
malo nasjeckanog bosiljka
2 žumanjka za premaz
Postupak:
Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj
temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno
dodali sol. Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto, zamotajte ga u
foliju, te stavite u hladnjak na 30 minuta, dok pripremate nadjev. Posni sir
pomiješajte sa kiselim vrhnjem, parmezanom i maslinovim uljem. Smjesi dodajte
prstohvat soli i papra te malo nasjeckanog češnjaka i bosiljka. Pećnicu
zagrijte na 200C. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka te ga razvaljajte na
pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno
stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte).
Na tijesto lagano žlicom nanesite smjesu od sira, ostavljajući oko 2-3 cm
praznog prostora na rubovima. Na smjesu raspodijelite nasjeckane šampinjone i
preko njih komadiće mozzarelle. Rubove tijesta premažite sa razmućenim
žumanjcima i pospite sa malo sezama. Pecite 30-40 minuta, a nakon što se
ispeče, ostavite da se ohladi. U slast!
Autor i fotografije: Anastazija Makjanić