Food Insta blogerica Anastazija Makjanić danas nam donosi recept za jednostavnu subotnju pitu, savršenu za topla obiteljska druženja u ove tmurne jesenske dane.
Sastojci za tijesto:
220 grama brašna (pola glatko, pola oštro)
110 grama omekšalog maslaca
prstohvat soli
1 jaje
70 grama šećera
3 žlice limunove korice
Sastojci za kremu:
4 žumanjka
45 grama šećera
35 grama oštrog brašna
3 žličice ekstrakta vanilije
90 grama maslaca
90 ml mlijeka
jagode po želji
borovnice po želji
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto te ga stavite u zamrzivač na 30 minuta (dobro ga zamijesite kako bi tijesto bilo jednolično bez grudica). Ohlađeno tijesto prstima istapkajte po kalupu za pite (može bilo kakav kalup) i izbodite ga vilicom. Dok se pećnica grije na 180C, stavite tijesto ponovno u zamrzivač. Pecite tridesetak minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju. Dok se tijesto peče, napravite kremu. Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom i vanilijinim ekstraktom. Lagano u smjesu dodavajte brašno, a mlijeko stavite da zakuha, te mu postepeno dodavajte smjesu sa žumanjcima. Miješajte pjenjačom dok se krema ne zgusne. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi pa umiješajte omekšali maslac. Preko ispečenog tijesta premažite kremu te ukrasite sa jagodama i borovnicama.
Brzo i fino!
Uživajte!
Autor i fotografije: Anastazija Makjanić