Dugo sam tražila savršen recept za čokoladni mousse. Nakon
što sam isprobala par recepata, ovaj je ispunio sva moja očekivanja, tako lagan
i prozračan, a opet prečokoladan i preukusan.
Sastojci:
200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
5 jaja
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećer
125ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Postupak:
Za izradu čokoladnog moussa budite vrlo, vrlo pažljivi.
Čokoladu izlomite na sitne komadiće i otopite je na pari. Voda ne smije
dodirivati čokoladu dok se kuha. Jaja odvojite u dvije posude pa bjelanjke
umutite sa prstohvatom soli i 80g šećera u čvrsti snijeg (šećer dodavajte
postepeno). Nakon što ste izradili čvrsti snijeg od bjelanjaka, isto tako
umutite čvrsto i slatko vrhnje. Žumanjke pomiješajte s 2 žlice vruće vode i
ostatkom šećera u koji ste odmah stavili i vanilin šećer. Miješajte na pari dok
se šećer ne otopi, 4-5 minuta, da smjesa postane kremasto gusta. Posudu sa
žumanjcima skinite s vatre i dodajte joj otopljenu čokoladu. Miješajte lagano s
pjenjačom da se smjesa sjedini u jednoličnu kremu. Slatko vrhnje lagano umiješajte
u smjesu, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Dekorirajte po želji i ostavite u
hladnjaku na minimalno 4-5 sati, a onda uživajte u božanstvenom okusu čokolade!
Dobar tek.
Autor i fotografija: Anastazija Makjanić