Obožavamo pripremati blagdanske mirisne kolačiće i keksičiće! Nakon božićnih, vrijeme je da zasladimo i posljednji tjedan 2016.godine. Donosimo vam čak tri ukusnih recepata, koje je naša Anastazija pripremila samo za vas!
Pa krenimo!
MEDENI KOLAČIĆI
Sastojci za kekse:
300 g glatkog brašna
100 g omekšalog maslaca
1 jaje
2 žlice meda
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1 burbon vanilija šećer
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 kardamoma u prahu
1/2 žličice sode bikarbone
80 g šećera u prahu
Sastojci za glazuru:
1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode (ako je tijesto presuho) ili malo brašna (ako ne možete formirati kuglu od tijesta). Dobivenu kuglu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena da se lijepo stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tijesto podijelite na par loptica, svaku lopticu izvaljajte tanko, te oblikujte kalupima razne oblike (u pećnici će narasti). Pecite 8 minuta te ih pustite da se ohlade.
Za glazuru bjelanjak istucite, ali ne prečvrsto. Postepeno dodavajte šećer u prahu i na kraju limunov sok. Dobit ćete vrlo gustu smjesu. Ja sam probušila malu rupicu na običnoj kuhinjskoj vrećici koju koristim za zamrzavanje, te u nju stavila smjesu i iscrtavala keksiće. Dodatno sam ih ukrasila sa komadićima bijele i tamne čokolade i oraha.
Preporučam da odmah udvostručite smjesu, jer nestaju za tren!!!
ČOKOLADNI CRINKLES
Najdraži čokoladni keksi na svijetu! Toliko hrskavi i toliko mekani, ma božanstveni!
Sastojci:
60 g maslaca
220 g tamne čokolade
100 g smeđeg šećera
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
2 jaja
1 burbon vanilija šećer ili 2 žličice vanilija ekstrakta
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu za valjanje
Postupak:
Čokoladu zajedno sa maslacem otopite na pari i pustite da se ohladi. Jaja zajedno sa šećerom i vanilija šećerom izmiksajte pjenasto. Lagano dodavajte smjesu čokolade i maslaca, te brašno zajedno sa praškom za pecivo i soli. Sve dobro izmiješajte rukama pa stavite u hladnjak na 3 sata minimalno da se smjesa dobro stisne.
Nakon što ste izvadili smjesu iz hladnjaka, pećnicu zagrijte na 180C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Malom žličicom vadite smjesu, oblikujte loptice među dlanovima i uvaljate ih dobro u šećer u prahu (neka se dobro zabijele). Slažite na pleh i pecite 10 minuta. Bit će dosta mekani po izlasku iz pećnice, zato ih pustite da se ohlade. Dobar tek!
LIMUN KEKSIĆI
Sastojci za otprilike 60-ak keksića:
150 g šećera
115 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
80 g ABC sira
2 žlice limunovog soka
1 žlica limunove korice
100 g kokosovog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
300 g glatkog brašna
1 jaje
3-4 žlice šećera u prahu (za uvaljat kolačiće)
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C, a maslac izmiksajte zajedno sa šećerom pa dodajte jaje i abc sir. Kokosovo brašno pomiješajte zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom pa dodajte u smjesu sa maslacem, jajem, šećerom i abc sirom. Lagano miješajući dodavajte brašno i na kraju limunov sok i limunovu koricu. Ako Vam je tijesto baš premekano, slobodno dodajte još malo glatkog brašna ili kokosovog brašna po želji. Smjesu stavite u hladnjak na minimalno 2 sata da se lijepo stisne. Nakon što se smjesa dobro ohladila, od nje radite loptice veličine oraha. Uvaljajte ih u šećer u prahu i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12 – 13 minuta. Uslast!
Autor i fotografije: Anastazija Makjanić
Čitaj na blogu Stazi Sweets
ili na Instagramu