Ovo je moj najdraži recept za američku pitu od jabuka. Toliko je ukusna da nestane još dok je topla. Svakako Vam preporučam da je isprobate. Recept je vrlo jednostavan i vrlo brz.
Sastojci za prhko tijesto:
310 g oštrog brašna
1 jaje
prstohvat soli
5 žlica šećera u prahu
180 g maslaca sobne temperature
Sastojci za nadjev:
3-4 velike jabuke
1,5 dcl slatkog vrhnja
2 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
korica jednog limuna
3 žlice šećera
Postupak:
Tijesto zamijesite od navedenih sastojaka, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1-2 sata da se dobro stisne. Jabuke ogulite i izrežite na ploškice pa ih izmiješajte sa žličicom cimeta i vanilin šećerom. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Jaja izmiksajte sa 3 žlice šećera, žličicom cimeta i limunovom koricom. Toj smjesi postepeno dodajte čvrsti šlag i miješajte. Pećnicu zagrijte na 200C. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan malo veći dio i drugi malo manji dio. Veći dio izvaljajte pa stavite u kalup za pite/torte i izbodite ga dobro sa vilicom. Na dno tijesta možete posuti i malo mljevenih badema ako imate, bude još ukusnije. Posložite jedan red jabuka, prelijte kremom od jaja i slatkog vrhnja pa posložite drugi red jabuka. Višak rubova otkinite ili zarolajte. Na vrh možete izrezat dugačke trakice od tijesta (kao gore na slici) ili samo preklopiti sa manjim, razvaljanim tijestom. Pitu pecite 40-50 minuta. Nakon pečenja pospite je šećerom u prahu i uživajte!!
Autor i fotografija: Anastazija Makjanić