Nakon kratkog zimskog odmora i dolaskom proljeća kreće nova Ri gastro sezona. A namirnica koja je zbog svojih detoksikacijskih svojstava najbolja za nove početke svakako je šparoga. Kraljevsko povrće, riznica zdravlja, hrana, lijek i afrodizijak… epiteti su kojima obožavatelji širom svijeta opisuju svoju opčinjenost šparogama, a od pamtivijeka je smatraju simbolom buđenja života i prirode. Šparoga (lat. Asparagus) ubraja se u najstarije samonikle kulture Mediterana, o čijoj ljekovitosti postoje tisućljetni zapisi.

Manifestacija Ri gastro posvetit će se šparogi od 19. do 26. travnja, razdoblje u kojem će ugostitelji Rijeke i okolice nuditi maštovite, fine, ali i cijenom pristupačne delicije, a očekuje nas i tradicionalna humanitarna Gourmet priča ispred HNK Ivana pl. Zajca 19. travnja s početkom u 18.30 sati. Sav prihod od prodaje kvarnerskih delicija po cijeni od 10 kn/zalogaj namijenjen je akciji Humanitarne udruge „Riječko srce“ za odjel onkologije i hematologije Dječje bolnice Kantrida. Nakon Gourmet priče, u 20 sati, slijedi koncert „Gloria“ u izvedbi orkestra, zbora i solista Opere HNK Ivan pl. Zajca. U slast!


U Ri gastro – Tjednu šparoga sudjeluju: Bar Bar, Restoran Aerosteak, Bistro restoran Kostrenka, Bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose, Konoba Blato, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela Continental, Konoba Feral, Restoran Gardens, Restoran Porto Grillo, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Na kantunu, Restoran Mladenka, Konoba Nebuloza, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Restoran Ronjgi, Konoba Tarsa te Udruga vinara Žlahtina (Vinarija Pavlomir, PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, Vinarija Toljanić).




▪ 7 namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra ▪ U 2017. godini Ri gastro dani održat će se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica bit će zvijezda u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.
Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice