Za sve kreativce u kuhinji imamo jednu mladu damu koja na tanjuru rastura, zdravo se hrani te dekorira tanjure kao iz snova. Tko je Iva – Healthy mom, provjerili smo i osobno.
1.Kako ste se odlučili za ime bloga Iva – Healthy mom?
Za ime bloga odlučila sam se slučajno. Dugo sam razmišljala kako da nazovem blog koji pišem i nekako mi se ovaj naziv činio prikladnim s obzirom na to da sam samohrana mama jednog ‘blesavog’ klinca koji voli moje smoothie i razne sjemenke. Općenito pazim na prehranu, ne pušim, vježbam u slobodno vrijeme. Rekla bih da živim zdravi život, pa me sam naziv opisuje.
2. Što voli Healthy mom najviše kuhati?
Rekla bih da Healthy mom češće uključi blender i smućka neki fini smoothie nego što kuha. Zapravo se moje kuhanje mijenja s godinama. Imala sam razne faze prehrane u životu. Kad se rodio moj Teo prehrana mi se bazirala na makrobiotici. U to vrijeme smo živjeli s mojom mamom koja je počela kuhati makrobiotičke recepte, pa je logično bilo da i ja krenem u tom smjeru. Miso juhe s algama, žitarice, mahunarke, seitan, tofu, itd. Samo su neke od namirnica koje sam ja konzumirala u to vrijeme. Recepti su bili vrlo jednostavni. Moram napomenuti da meso nisam konzumirala nekih pet ili šest godina. Danas također volim jednostavnost i brzinu jer ne želim da mi kuhanje oduzima puno vremena. Tako da zimi volim kuhati variva, volim umjestiti kruh; u proljeće voli razne salate s quinoom i povrćem, a u jesen razne kombinacije s bundevom. Moram napomenuti da konzumiram sezonske namirnice, pa mi o tome ovisi recepti.

3. Najviše koristite koje namirnice?
Najviše koristim mrkvu, korijen celera, krumpir, ciklu od povrća, a od voća najviše banane i jabuke. Za Smoothie ostalo voće ovisi o sezoni. Trenutno se veselim jagodama.
4. Osobno volim jesti…
Osobno volim jesti smoothieje. Nema dana a da ne upalim blender. Ujutro obavezno radim smoothie za sebe i svog dečka kojeg sam ‘navukla’ na moje smoothieje. Svako jutro prije posla nosim mu smoothie. Baza je voće kojem dodaje razne dodatke prehrani kao što su maca u prahu, cejlonski cimet. Ovisno kakav smoothie želim tako koristim ili zobeno mlijeko, vodu ili tekući jogurt. Ponekad ubacim lisnato povrće poput špinata, blitve, baby špinata, svježi đumbir. Također je bitno da su prisutne i masti koje daju energiju i omogućuju tijelu da normalno funkcionira. Tako da dodajem i male količine zdravih masnoća u obliku orašastih plodova i sjemenki; chia sjemenke, bademi, orasi, lješnjaci, kokosovo ulje (hladno prešano). Zapravo svaki dan radim drugačiji smoothie jer samo tako mogu svom tijelu osigurati lepezu nutrijenata koje su mu potrebne. Moram spomenuti da smoothie nosim na posao svaki dan. Nekako radije jedem takav zdrav obrok koji me dugo drži sitom zbog chia sjemenki i zobenih pahuljica. Ujedno mi je to i jeftinija varijanta nego da kupujem nešto u pekari.

5. Meso ili povrće?
Dajem prednost povrću, iako moram napomenuti da u zadnjih godinu dana jedem meso. S obzirom da mi je dečko mesojed uz njega sam počela konzumirati kvalitetan komad mesa. Ja sam uvijek funkcionirala tako da jedem ono što mom tijelu paše. Tako sam prestala jesti meso prije sedam godina jer mi jednostavno nije više odgovaralo. Sad ga opet jedem iako ne često i dok mi paše jest ću ga povremeno. Ali povrće ima prednost.
6. Kod pripreme jela najviše Vas opušta …
Kod pripreme jela najviše me opušta rezuckanje povrća. Uvijek slušam neku dobru glazbu dok kuham i često popijem čašu vina. Moram napomenuti da volim kuhati sa svojim dečkom. Nekako se nadopunjujemo dok kuhamo zajedno i baš smo sinkronizirani. Ako jedan nešto zaboravi drugi se sjeti.

7. Vaša publika je…
Moja publika je raznolika koliko mogu vidjeti. Prate me i mame s malom djecom, kolegice s posla, prijatelji pa čak i ljudi koji se profesionalno bave fitnessom.
8. Za Vas kuhinja, kuhanje je?
Kuhanje je za mene kreativnost i nešto što me smiruje.
9. Vječita inspiracija Vam je?
Inspiracija mi je sezonska hrana, razni Blogeri koje pratim, odlazak na plac me inspirira. Često na placu odlučim što ću kuhati kad vidim namirnice.

10. Opišite u par riječi Vašu kreativnost u kuhinji.
Kreativnost mi ovisi o raspoloženju. Ponekad samo otvorim frižider i od ničega napravim nešto. A ponekad mi se neda pa upalim blender, ubacim koju voćku, razne dodatke i napravim smoothie. Imam i ja dana kad nemam nikakvu inspiraciju.
11. Najvažniji i najdraži obrok…
Najvažniji obrok mi je doručak. Nikad ne idem od doma ako nešto ne stavim u usta. Uostalom to je općenito najbitniji obrok u danu. Njegovo preskakanje vrlo brzo ostavlja tragove na razini naše energije, produktivnosti ali i na liniji.

12. Koliko vam treba vremenski da pripremite jedan kvalitetan ručak?
Ovisno o tome što pripremam. Smoothie može biti gotov za 5 minuta, zobena kaša za 10 minuta, varivo oko sat i pol do dva sata, pita s porilukom oko dva i pol sata. Zaista ovisi o tome što pripremam. Pokušavam kuhati recepte kojima treba što manje vremena.
13. Kada dekorirate svoj tanjur to ide spontanim putem ili?
Zapravo da. To mi je najdraži dio svega. Kad od običnog jajeta na oko napravim odličnu fotku. Zimi mi je bilo teže slikati jer je loše vanjsko svjetlo i dan je prekratak. Najbolje slike su mi u proljeće i ljeti u jutarnjim satima. Na balkonu imam jedan mali stolić koji mi skuži za slikanje. Tako da mi najbolje slike nastaju vikendom kada sam doma. Slikam uvijek mobitelom jer mi je najlakše baratati slikom. Malo ju doradim u programu za obradu fotki i podijelim na Instagram profil namijenjen isključivo za pisanje recepata.

RECEPTI BY IVA
Kvalitetne namirnice su, naime, ključ zdravog doručka. Samo zato što je najvažniji obrok dana, znači da na njegovu pripremu moramo potrošiti pola svoga jutra. Nudim Vam nekoliko ideja za super ukusan i zdrav doručak.
1. Smoothie s bananama
• 1 zrela banana
• 1 jabuka
• Pola šalice tekućeg jogurta
• Žličica cimeta
• Žličica mace u prahu
• Žličica ashwagandhe u prahu
• Malo svježeg đumbira
• 2 žlice chia sjemenki 5 žlica zobenih pahuljica
Sve sastojke osim chia sjemenki smućkajte u blenderu. Na kraju dodajte chia sjemenke i pričekajte 5 minuta da malo nabubre.
2. Zobena kaša
• 50 grama zobenih pahuljica
• 1 naribana jabuka
• Žličica cimeta
• Žličica meda
• Šaka orašastih plodova
Zobene pahuljice kuhajte 5 minuta u vodi s naribanom jabukom dok smjesa ne postane gusta kao puding. Prelijete kašu s cimetom, malo meda i dodajte šaku orašastih plodova po želji.

3. Chia puding
• 3 žlice chia sjemenki
• 1 šalica zobenog mlijeka
• Žličica meda
• Žličica sirovog kakaa
Pomiješajte sve sastojke i pustite da odstoji 15 minuta do sjemenke ne nabubre.
4. Tortilja s maslacem od kikirikija i bananom
Tortilju premažite maslacem od kikirikija. Poslažite bananu narezanu na kolutiće, jagode ili breskve. Zamotajte i uživajte.

Autor: Marija Petanjek
Foto: INSTAGRAM (@volfiva )