Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Kako sam neku večer pripremala pizzu, ostalo mi je šampinjona koje sam morala iskoristiti. Odlučila sam napraviti ukusnu galette sa šampinjonima uz dodatak posnog sira, mozzarelle, te domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultat je odličan, ukućani su oduševljeni tako da sam sigurna da ću je pripremati još bezbroj puta. Vrlo je jednostavna i ne zahtjeva puno provedenog vremena u kuhinji!
Sastojci za tijesto:
100 grama glatkog brašna
80 grama pšeničnog brašna (može bilo koje drugo)
prstohvat soli
100 grama maslaca
60 ml hladne vode
80 grama kiselog vrhnja
2 žlice limunovog soka
Sastojci za nadjev:
100 grama šampinjona
100 grama posnog sira
2-3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
120 grama kiselog vrhnja
20 grama parmezana
1 loptica mozzarelle
prstohvat soli
prstohvat papra
malo nasjeckanog bosiljka
2 žumanjka za premaz
Postupak:
Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno dodali sol. Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju, te stavite u hladnjak na tridesetak minuta dok pripremate nadjev. Posni sir pomiješajte s kiselim vrhnjem, parmezanom i maslinovim uljem. Smjesi dodajte prstohvat soli i papra, te malo nasjeckanog češnjaka i bosiljka. Pećnicu zagrijte na 200C. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte). Na tijesto lagano žlicom nanesite smjesu od sira, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na smjesu raspodijelite nasjeckane šampinjone i preko njih komadiće mozzarelle. Rubove tijesta premažite s razmućenim žumanjcima i pospite sa malo sezama. Pecite 30-40 minuta, a nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi. U slast!
Naravno, moramo pripremiti i desert! Za danas sam se odlučila za jednu čokoladno-voćnu kombinaciju, čokoladni brownies s borovnicama. Obožavam brownies, a uz dodatak voća, ovaj kolač je jednostavno savršen. Možete slobodno dodati voće koje želite, jer s čokoladom zaista sve paše!
Sastojci:
200 grama maslaca sobne temperature
3 jaja
100 grama kakaa u prahu
250 grama smeđeg šećera
150 grama glatkog brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice espresso kave
prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
300 grama borovnica
čokoladne mrvice za posipanje
Postupak:
Za početak zagrijte pećnicu na 190C. Maslac izmiksajte zajedno s kakaom, jajima i 2 žlice espresso kave. Smjesi dodajte šećer i ekstrakt vanilije i lagano miješajte. Postepeno umiješajte i brašno zajedno s praškom za pecivo i soli. U dobivenu smjesu umiješajte i borovnice. Na tepsiju za pečenje postavite papir za pečenje, te izlijte dobivenu smjesu, Smjesa će biti vrlo gusta pa je razmažite sa špatulom i na kraju pospite sa čokoladnim mrvicima ili komadićima čokolade. Pecite 25 minuta (provjerite čačkalicom) i pustite da se ohladi. Uživajte u voćno-čokoladnom okusu!
Autor i fotografije: Anastazija Makjanić
Pratite na Instagramu