U Placi 51 chefuje jedan od najboljih domaćih chefova, koji je na svjetski nivo podigao neke od najboljih zagrebačkih restorana. Ivan Tomašević u malom, iznimno ugodnom, nepretencioznom restoranu u neposrednoj blizini riječke place, vodeći se mahom vlastitim uvjerenjima i strašću prema poslu kojim se bavi, istinski nastoji približiti kuhinju vrhunskog chefa svojim gostima.
Rezultat toga je chef’s table, filozofija prema kojoj svaki gost može osobno svjedočiti nastanku kulinarskih čarolija, razgovarati s glavnim kuharom, postavljati pitanja, neobavezno ćakulati i usput nešto naučiti.
Upravo je to ono što smo ovoga puta probale, a menu koji nam je chef Tomašević pripremio je bio ispresivan. Nabrojit ćemo redom:
– Tatar beef od odležanog ramsteka za grany smith jabukom – majoneza od dimljene pastrve – kiselo vrhnje – kopar
– Pate od patke i tartufa – buča – zasoljeni crumble od badema – oraha – bučine sjemenke
– Burattina sir sa chorisom od pata negra španjolske svinje
– Crveni rižoto od kozica i sušenog pomidora sa okruglicom friganog oslića
– Lava cake – sladoled – šumsko voćee
– Panakota od vanilije
MAJA
Da sam bar jedna od onih žena koje ne jedu, kojima hrana ništa ne znači, koje su site nakon dva zalogaja… Ali nisam, jebi ga.
Kod nas se od kad znam za sebe uvijek dobro jelo i sve se vrtjelo oko toga što ćemo za ručak, a što za večeru. Očito je do odgoja, ali ima nešto i u genima da svi volimo dobro pojesti i popiti. Nismo doduše uvijek hodali po restoranima, bila su to neka druga vremena i znam da mi je odlazak na pizzu kao djetetu bio THE događaj. Vremena su se hvala Bogu promijenila, a i posao je takav da smo često na dobrim mjestima i fino jedemo.
Placa 51 mjesto je od kojeg moram priznati nisam očekivala da ću pasti u nesvijest. A upravo sam to, pala sam u nesvijest. Jer na mjestu koje kroz dan poslužuje marende ne očekuje da ćeš na tanjuru dobiti nešto najbolje što si ikada jeo. Tatarski biftek i rižoto su bili fantastični, toliko da sam žicala recept i “skoro” pitala da mi da još malo 🙂 Chef’s table Ivana Tomaševića preporučila bih svakome. Možda za neku godišnjicu, obljetnicu, rođendan i slično. Vjerujte mi na riječ, to iskustvo nećete tako brzo zaboraviti.
ADRIANA
Brk mi se smije od sreće svaki put kada na red dođu recenzije hrane. Ovaj put se nasmijao malo više, jer smo išle isprobati novu uslugu u Placi 51 – Chef’s table. Sve se odvijalo pred nama, a na stol su pristizali slijedovi kojima je jedina mana bila ta što su brzo nestajali. Ne zato jer je bilo malo, naprotiv. Jednostavno je bilo preukusno.
Martina je gore navela sva jela u kojima smo uživali, a da moram odabrati favorita, to bi bio crveni rižoto od kozica i sušenog pomidora s okruglicom friganog oslića. Kremasto, sočno, intezivno, puno… jednostavno – savršeno. Tatar biftek je jedan od boljih koje sam probala, a probala sam ih, a lava cake i panakotu sam s guštom pojela iako, iskreno, više nije bilo mjesta za njih. A i ide ljeto :D.
Chef Ivan Tomašević, osim što je poznat po svom kreativnom pristupu kuhinji, strašno je simpatičan, tako da je Chef’s table jedan kompletan doživljaj. Koliko mi se sve svidjelo govori i činjenica da sam se vratila i u Placi 51 proslavila godišnjicu braka. Uz onaj crveni rižoto… i tatarski… i panakotu… i browniese… Evo na… Gladna sam.
MARTINA
U Placi 51 već sam ranije bila i isprobala njihove marende – zaista odlične, po zaista normalnim cijenama. Chef’s table je za mene ipak bio nešto novo, čemu sam se kao pravi pobornik slow food filozofije iskreno veselila. Riječ je o hrani najviše kvalitete koja se priprema pred vama, korak po korak. Iz slijeda u slijed, to traje i traje… Zaboravite “nabrzinu” i ostavite žurbu ispred vrata, trebat će vam minimalno 2-3 sata – ako ne i više. Uzmite dobro društvo i pripremite se na pravo dugometražno uživanje.
U Placi 51 čeka vas vrhunska usluga i vrhunska hrana. Tatarski biftek neću komentirati jer nisam obožavatelj, ali zato mi je neobična kombinacija pačje paštete sa tartufom, bučinim sjemenkama i orasima bila pravo otkriće. Burratina sir također – lagano i kremasto iznenađenje u pravom kontrastu okusa. Rižoto od kozica i okruglica od oslića možda zvuči kao nešto “obično” što možete skuhati i doma, ali vjerujte, velike su šanse da ovako ne možete. Ponekad je veličina upravo u jednostavnosti, a to se baš ovdje dogodilo. Slično vrijedi i za desert.
Općenito, Placu 51 svakome bih preporučila za marendu u jutarnjim satima, a kao chef’s table navečer, za posebne trenutke s dragim osobama ili prilike kada vam je doista važno nekoga impresionirati. Ponekad treba isključiti mobitele, ne gledati na sat i prepustiti se guštima, a ovo je zaista pravo mjesto za to. Pravo vrijeme je, razumije se, uvijek.
Autor i foto: Extravagant