Jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih kuhinja
diljem svijeta nesumnjivo je talijanska, i to s punim pravom. Jer hrana u
Italiji nije samo hrana, već svojevrstan lifestyle. Poznata je po svojoj
nevjerojatnoj raznolikosti, pravom malom bogatstvu okusa i mirisa, te
kvalitetnim i svježim namirnicama. Karakteriziraju ju autohtone namirnice poput
pršuta, parmezana, mascarpone, balzamičnog octa, maslinovog ulja, Chianti,
Barolo i Prosecco vina, a jela poput zamamnih tjestenina, rižota i pizza odavno
su pri samom vrhu ljestvice omiljenih svjetskih jela.
A, kako bi svi zainteresirani i ljubitelji Italije mogli
istinski uživati u izvornoj talijanskoj gastronomiji, pobrinuo se fine dining
bistro Barbieri’s. Naime, tijekom idućeg tjedna, u razdoblju od 20. – 26.11.,
ondje će svoje gostovanje imati slavni talijanski chef Marco Sasso. Chef Sasso
posljednjih desetak godina živi i radi u Velom Lošinju, gdje je otvorio odlični
restoran Bora Bar. U Hrvatsku se zaljubio na prvi pogled, dok je prethodno 20
godina živio u Americi, gdje je izgradio vrhunsku karijeru, otvorio i vodio
vlastiti restoran La Tartuferia i pritom zaradio nadimak ”Truffle freak”.
Naime, Sasso je veliki poznavatelj i zaljubljenik u gljive, posebice tartufe, a
njegovo jelo s potpisom ”Ricotta gnochi s tartufima” svojedobno je proglašeno
najboljom tjesteninom New Jersey-a.
Za vrijeme svog gostovanja u Barbieri’s, chef Sasso
predstavit će meni od tri slijeda prepun sjajnih, aromatičnih i ambicioznih
okusa. Za predjelo je pripremio dvije inačice carpaccia od jadranske tune; prvi
s dodatkom korijena celera i svježeg crnog istarskog tartufa, a drugi sa
sušenim rajčicama i svježim origanom. Za glavno jelo osmislio je nekoliko
vrhunskih jela s domaćom tjesteninom; tagliatelle s vrganjima, spaghetti
butarga s tikvicama julienne, bucatini alla matriciana s toskanskim
guancialeom, tagliolini s jadranskom hobotnicom te mix ravioli i gnocchi od
skute sa svježim crnim istarskim tartufom, dok će za desert pripremiti vlastitu
verziju zasigurno najpopularnije talijanske slastice – tiramisua.
Ne propustite ovu jedinstvenu priliku isprobavanja
kulinarskih kreacija jednog od najpoznatijih talijanskih chefova, pritom
boraveći u elegantnom, profinjenom i ugodnom interijeru bistroa Barbieri’s.
Moderno uređen prostor, ležerna atmosfera, pristupačne cijene, te korištenje
isključivo vrhunskih, svježih i organskih namirnica razlog su zašto se
Barbieri’s, u vrlo kratkom roku od svog otvorenja, etablirao kao jedna od
najpopularnijih zagrebačkih gastro destinacija. Pronađite ga na adresi
Tkalčićeva 90 i uvjerite se sami.
Foto: Sanja Jagatić i Bojan Zibar