Nakon početka Ri gastro sezone 2017. sa šparogama, pred
nama su još dva fina tjedna, ovoga puta s dvije glavne zvijezde. Ri gastro
odmah na početku samog mjeseca pod svjetla reflektora postavlja u isto vrijeme
skromnu i veličanstvenu srdelu. Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a
živi je i plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave.
Srdela na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače od 1. do 8. lipnja, koji
će nam u tjedan dana pokazati svu raskoš finih
kreacija na temu ove male ali vrijedne ribe.
Čim završi vladavina srdela, na njihovo mjesto uskaču nove
zvijezde – 8. lipnja kreće Tjedan trešanja. Najukusnija je sredinom lipnja,
upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, a slatke zalogaje
od trešnje moći će se isprobati na biranim lokacijama sve do 15. lipnja.
Najfinija najava za ova dva gastro tjedna i ovoga će puta
biti Gourmet priča na kojoj će ugostitelji predstaviti dio svoje ponude na temu
srdele i trešnje, a održat će se 1. lipnja od 18 do 19.30 sati ispred zgrade
HNK Ivana pl. Zajca. Za glazbenu podlogu pobrinut će se muška klapa Flumen i
ženska klapa Vidulice. Zalogaji će se prodavati po cijeni od 10 kn, a sav
prihod od prodaje delicija bit će doniran Socijalnoj samoposluzi. Nakon Gourmet
priče, u 19.30 sati, slijedi Molièrova komedija „Mizantrop“ u izvedbi članova
Hrvatske drame HNK Ivan pl. Zajca.
U Ri gastro – Tjednu
šparoga sudjeluju: Bar Bar, Restoran Aerosteak, Bistro restoran Kostrenka,
Bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose, Konoba
Blato, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela Continental, Konoba
Feral, Restoran Gardens, Restoran Porto Grillo, À la carte Restaurant Kamov,
Konoba Na kantunu, Restoran Mladenka, Restoran konoba Municipium, Restoran
Botel Marina, Restoran Morčić, Restoran Ronjgi, Konoba Tarsa, Restoran Dina, Restoran Molo longo, Konoba
Ribica te Udruga vinara Žlahtina (Vinarija Pavlomir, PZ Vrbnik, Vinarija
Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, Vinarija Toljanić).
Odaberite svoje omiljeno mjesto (ili njih više) gdje ćete
uživati u srdelama i trešnjama i – u slast!