Restoran Marina poziva vas da od 9.12. do 24.12 dođete i
uživate u ukusnim i raznovrsnim jelima od bakalara! Ipak smo jedan od 100
najboljih restorana u Hrvatskoj pa od naših kreativnih chefova očekujte samo
najbolje!
Prva nedjelja adventa je iza nas što znači da smo svi
više-manje u blagdanskoj atmosferi. Oni nestrpljivi polako ukrašavaju domove
božićnim ukrasima, kupuju žaruljice i kuglice za bor, a oni kojima je ipak
hrana na prvom mjestu, već ozbiljno proučavaju recepte tražeći najbolja jela za
blagdanski stol.
Iako će se na mnogim stolovima naći nezaobilazni božićni
kolači, keksići i purica s mlincima, kod nas u morskim krajevima sigurno će se
naći i bakalar.
Bakalar: riblji klasik i obavezno jelo za Badnjak
Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu
blagdanske hrane, pogotovo kada se radi o bakalaru. No običaji su običaji, pa
tako ni Badnjak nije Badnjak bez bakalara. Barem što se tiče gotovo cijelog
Jadrana, a posebice Krka.
Njegova priprema je mnogo zahtjevnija od ostalih riba jer
njegovo meso treba omekšati prije samog kuhanja. Iako je pravi melem za okusna
osjetila, upravo zbog zahtjevnosti mnogi odustaju od njegove komplicirane
pripreme koja zna potrajati i nekoliko dana.
Od svih jela, najpoznatiji je bakalar na bijelo
Najpoznatije su dvije varijante pripreme bakalara, a to su
bakalar na crveno i bakalar na bijelo.
Bakalar na crveno se priprema tako da se kuhanom bakalaru
doda pečeni luk, maslinovo ulje, peršin, češnjak i koncentrat rajčice, dok na
bijelo postoje dvije verzije. Namaz od bakalara gdje se kuhani bakalar miješa s
maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i ostalim začinima te bakalar na lešo s
kuhanim krumpirom.
Bakalar se također može slagati i kao složenac, pripremati
u kombinaciji s povrćem, pirjati ili ga se može pripremiti u zemljanom loncu s
ploškama krumpira, češnjakom, slanim srdelama, rajčicom i lukom – baš kao što
su ga naši stari znali pripremiti.
Najbolji recept za ove blagdane?
Najbolji recept za ove blagdane? Ukusni jelovnik restorana Marina
Restoran Marina već
je nekoliko godina zaredom uvršten u 100 najboljih restorana Hrvatske. A naša
kreativna kulinarska ekipa uživa u pripremi novih i tradicionalnih blagdanskih
jela. Tako su i ove godine pripremili vrhunski blagdanski meni čija je glavna
namirnica upravo bakalar!
Na meniju se nalazi neizostavan bakalar na bijelo, pa
toplo-hladna salata, tagliatelle i šurlice s bakalarom, zapečeni bakalar s
ovčjim sirom, brudet…
Nakon dobrog jela preporučujemo vam da se uputite na Velu placu i uživate u prigodnom programu “Adventa na placi”.