Što dobijemo ako spojimo dva iskusna pilota, dugogodišnje prijateljstvo i ljubav prema kvalitetnoj “kapljici”? U nekom drugom scenariju vjerojatno samo vrlo dobru zabavu, no kad su u pitanju Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, priča ide malo drugačije. Naime, ova dva dobra prijatelja “roditelji” su vrlo zanimljivom domaćem craft ginu, znakovitog naziva – Old Pilot’s gin. Kako je jedan hobi, jedna strast i jedno prijateljstvo izraslo u inspirativnu poslovnu priču, provjerili smo osobno s Hrvojem i Tomislavom.
1. Craft pića sve više osvajaju tržište. Kako su se dvojica pilota našla u toj priči?
Nas dvojicu je prije puno godina spojila strast prema letenju. Da biste radili taj posao morate imati i određene osobine koje su, vjerovali ili ne, vrlo slične proizvodnji craft pića. Strast, upornost, predanost, znatiželja, preciznost… Dugogodišnje prijateljstvo nadograđeno je poslovnim partnerstvom samo zbog činjenice da smo obojica ponovo osjetili onu mladenačku znatiželju, iskru i strast prema nećemu što, ovaj puta nije letenje, nego kreativna proizvodnja i stvaranje neke nove vrijednosti. Smatrali smo da se u Hrvatskoj premalo proizvodi s obzirom na njezine mogućnosti i odlučili nešto poduzeti. Sada smo u “najboljim godinama” kada svoja prethodna znanja i iskustva koristimo za razvoj proizvoda koji je puno više od tekućine u staklenoj boci. Ne dolazimo iz obitelji sa dugom tradicijom proizvodnje destilata kao neki drugi proizvođači u Hrvatskoj ali tu činjenicu smatramo svojom prednošću. Puno lakše prihvaćamo inovaciju i kreativnost kao i nove, moderne tehnologije proizvodnje. Upravo su zbog tog odmaka od tradicionalnog, poznatog i industrijskog craft proizvodi sve popularniji u svijetu i kod nas.
2. Pretpostavljam da se sve skupa nije dogodilo preko noći. Koliko je vremena bilo potrebno od ideje do realizacije? Odnosno, koliko kušanja do savršenog okusa?
U pravu ste. Kao i mnoge druge ideje i naša je nastala prije nekoliko godina u dobrom društvu i uz čašicu kvalitetnog pića. No, prije nego li smo se odlučili prihvatiti izazov bilo je potrebno napraviti analizu tržišta ali i usporediti naša znanja sa drugima u svijetu. Znate, jedno je kod kuće destilirati iz hobija a nešto sasvim drugo pokrenuti ozbiljnu i kvalitetnu proizvodnju. Kada smo shvatili da se naš proizvod zaista može nositi sa drugim craft proizvođačima u Europi i svijetu više nas ništa nije moglo zaustaviti. 3 mjeseca bilo je potrebno za dobivanje svih potrebnih papira i dozvola. Od početnog recepta pa do tekućine koja se sada nalazi u Old Pilot’s Ginu prošlo je nešto više od 6 mjeseci. Mogli smo je razvijati i slijedećih 6 godina i sa svakom promjenom dobiti potpuno novi okus i miris ali u jednom trenutku smo morali podvući crtu i reći “to je to”. Ovo je naš gin. Koliko je dobar ocjenit će naši kupci i samo tržište. Mislimo da je sve manje mjesta za loše ili polu-proizvode.
3. Gdje se Old Pilot’s Gin proizvodi, koji se sastojci koriste i kako teče čitav postupak?
Old Pilot’s Gin proizvodi se u maloj high-tech mikrodestileriji u jednom zagrebačkom kvartu. Destilarija je uređena kao mjesto susreta jer je “craft” proizvod narazdvojno vezan uz lica i osobe koje ga svojom ljubavlju i strašću proizvode. Ljude sa imenom i prezimenom a ne neke beskrajne, industrijske trake na kojima proizvodnja nikada ne prestaje.
Naš gin proizvodi se korištenjem selektiranih hrvatskih biljaka mediterana i kontinenta. Osnovni sastojak, bez kojeg se piće niti ne može zvati “gin” je borovica. Osim borovice koristimo list masline, cvijet lavande, kadulju, naranču i anđeliku. Sve biljke su potpuno prirodne, rukom brane i sušene posebnom metodom koja garantira kvalitetu eteričnih ulja u njima.
Tijekom destilacije odvajamo i koristimo samo najbolji, središnji dio destilata koji je lišen svih loših alkohola od kojih vas “drugi dan” može boljeti glava ili se možete osjećati loše.
Nismo destilarija velikih kapaciteta i cijeli proces krasi “ručni rad”. Destilacija, odležavanje, punjenje, etiketiranje, zatvaranje voskom, … kvalitetno, dosljedno i autentično. Bez kompromisa.
4. Ne sumnjam da imate i pregršt planova za budućnost?
Svakako. S obzirom da je naš proizvod tako dobro prihvaćen uvidjeli smo mogućnost razvoja i nekih novih proizvoda. Cilj nam je, kao i kod našeg gina, ujediniti ono najbolje iz Hrvatske. Pri tome ne mislimo samo na kvalitetnu sirovinu već i na ljude, tvrtke, znanje i strast. Budućnost vidimo kroz suradnju sa proizvođačima eko žitarica, craft pivarima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, … svima onima s kojima dijelimo strast za kvalitetom i kreativnošću. Znate onu poslovicu? “Ako želiš ići brzo idi sam. Ako želiš stići daleko idi zajedno”.
5. Gdje je trenutno moguće probati i kupiti Old Pilot’s Gin?
Naš gin moguće je probati u brojnim zagrebačkim barovima, restoranima ali i u ostalim gradovima poput Rovinja, Novigrada, Šibenika, Splita ili Dubrovnika. Do Rijeke još nismo stigli ali nam je svakako želja biti prisutni i u Rijeci i na Kvarneru. Naime, odlučili smo se, za današnje vrijeme, pomalo netipičan pristup budućim klijentima. Nastojimo otići u svaki bar ili restoran koji je zainteresiran za naš proizvod i osobno ga predstaviti vlasnicima. Predstaviti i sebe, našu ideju, proizvod, strast kojom nastaje te napraviti testiranje i usporedbu sa ostalim ginovima na tržištu. Nadamo se da će i ovaj vaš članak pomoći u ostvarenju buduće suradnje na području “grada koji teče”.
Na našim web stranicama moguće je provjeriti na kojim se mjestima naš gin može kupiti ili probati.
6 Kako poslužiti gin za savršen doživljaj? Postoje li i neke kombinacije koje preferirate?
Gin svoju popularnost duguje i činjenici da je jedno izuzetno svestrano piće. U ginu možete uživati “solo”, sa kockom leda, u koktelu, pomješanim sa drugim pićima ili jednostavno sa tonikom za savršeni G&T. S obzirom da postoji toliko mogućnosti vjerujemo da savršenih doživljaja ima puno. Savršenstvo je ono u ćemu VI najaviše uživate. U našoj ćete destileriji gin probati solo i na sobnoj temperaturi. Tada se ne može ništa sakriti. Sve arome, okusi i alkohol dolaze do izražaja i nema skrivanja. Točno znate što pijete. S obzirom da gin, za razliku od rakija i likera, nije tradicionalno hrvatsko piće znamo da će 99% ljudi u ginu uživati tijekom ljeta kao osvježavajućem G&T-u ukrašenom raznim sušenim i začinskim biljem koji će Gin & Tonik nadopuniti ili ga podići na neku novu razinu. Naša je preporuka da G&T sa Old Pilot’s Ginom probate sa koricom naranče ili grejpa te svježim listom kadulje koristeći blaže (light) tonike po vašem izboru. Savršeno ljetno osvježenje!
Autor: Extravagant
Foto: Tomislav Valent, Mario Poje