Najslađi gastro dani u Rijeci, tek slijede. Naime od
2.prosinca-9.prosinca,2016 održati će se Tjedan čokolade u Rijeci, koji će
oduševiti sve ljubitelje ove najslađe namirnice.
Namirnica koja potiče osjećaj ugode već pri samoj pomisli
na nju je, naravno, čokolada. Naime, nakon konzumiranja čokolade u našem se
organizmu oslobađaju endorfini, takozvani hormoni sreće. A jedna kockica
čokolade navodno sadrži jednaku količinu antioksidansa kao i čaša crvenog vina.
Pri tome se misli na kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim udjelom kakaove mase
(više od 70%).
Čokolada se proizvodi od zrna kakaa, ploda drva kakaovca
(lat. Theobroma cacao ili hrana za bogove), tisućljetna joj povijest seže do
Maja, starog naroda središnje Amerike, a glas o njoj u Europu je prvi donio
Kolumbo. U gastronomiji se uglavnom koristi za pripremu slastica, ali zbog
osebujna okusa gorka je čokolada izvrstan dodatak i slanim jelima.
Zahvaljujući svojoj pomorskoj i trgovačkoj povijesti,
Rijeka ima poveznicu sa čokoladom puno posebniju od samog uživanja u njoj.
Naime, još davne 1896. godine otvorena je velika Riječka tvornica kakaa i
čokolade, prva na području ovog dijela Europe, koja je proizvodila razne
čokoladne poslastice, sve do pred kraj Drugog svjetskog rata, kada je
zatvorena. Tragom tog slatkog dijela ovdašnje povijesti osmišljen je gradski
suvenir – Riječka čokolada i praline, koje vam, za razliku od klasičnih
suvenira, sigurno neće skupljati prašinu, ako uopće i stignu do kuće!
Izvor: Visit Rijeka