Danas sam odlučila napraviti krafne, ali ne pržene u ulju,
nego pečene u pećnici. Rezultat je i više nego dobar, puno su ukusnije nego one
pržene u ulju, a sigurna sam da će ih Vaši ukućani naprosto obožavati. Uživajte!
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
1 suhi kvasac
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
2 jaja
50 grama otopljenog maslaca
160 grama šećera
180 ml toplog mlijeka
50 ml ulja
2 žličice ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
Postupak:
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom,
suhim kvascem i šećerom. Smjesi dodajte otopljeni maslac, jaja, mlijeko, ulje,
cimet i ekstrakt vanilije te sve zajedno izmijesite u mekano tijesto. Oblikujte
krafne po želji (ja sam oblikovala sa većim i manjim čašama) te ih posložite na
tepsiju za pečenje na koju ste prethodno postavili papir za pečenje. Pokrijte
krafne krpom i ostavite 40tak minuta na toplom mjestu da se dižu. Pećnicu
zagrijte na 180C, a krafne prije pečenja premažite sa malo otopljenog maslaca.
Pecite ih 20 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Pustite ih da se
ohlade pa ih ukrasite po želji. Ja sam koristila čokoladni i preljev u boji. Za
čokoladni preljev sam rastopila čokoladu sa malo maslaca i malo šećera. Za
preljev u boji sam pomiješala 200 grama šećera u prahu sa 1 žličicom ekstrakta
vanilije, 2-3 žlice mlijeka i 3 žlice otopljenog maslaca. Dodala sam boju po
želji i ukrasila svoje krafne. Dodatno ih još možete ukrasiti i sa čokoladnim
ili šarenim mrvicama te usitnjenim bademima, orasima, … U slast!
Autor: Anastazija Makjanić