Podloga sa keksima
110 g mljevenih Digestive keksa
55 g maslaca
2 žlice smeđeg šećera
Čokoladni nadjev:
2 jaja
95 grama brašna (pola oštro, pola glatko)
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
175 ml kipuće vode
30 g gorkog kakaa
1 žličica jake kave
60 g mliječne čokolade
55 g maslaca
95 g smeđeg šećera
60 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Čokoladni preljev:
90 g mliječne čokolade
90 ml slatkog vrhnja
Puslice:
2 bjelanjka
prstohvat soli
70 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
Kalup promjera 19 cm obložite papirom za pečenje, a od
navedenih sastojaka za podlogu sa keksima napravite jednoličnu smjesu (isto kao
za cheesecake). Dobivenu smjesu istapkajte prstima po kalupu i ostavite u
hladnjaku da se stisne, dok pripremate nadjev sa čokoladom. Pećnicu zagrijte na
180°C. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Žumanjke zajedno sa šećerom i
ekstraktom vanilije izmiksajte pjenasto, a bjelanjke zajedno sa prstohvatom
soli istucite u čvrsti snijeg. Maslac, čokoladu i vodu otopite na pari i
dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Postepeno smjesi dodavajte suhe sastojke:
brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao. Lagano miksajte dok se sve ne
sjedini. Dodajte žličicu jake kave, a slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag i,
zajedno sa snijegom od bjelanjaka, umiješajte u smjesu. Izlijte po podlozi sa
keksima i stavite peći 50-60 minuta. Nakon što se torta ispekla, slatko vrhnje
zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i napravite čokoladni preljev.
Prelijte preko torte i stavite na hlađenje. Za to vrijeme napravite puslice.
Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u snijeg od bjelanjaka. Postepeno
dodavajte šećer i na kraju, ekstrakt vanilije. Miksajte sve dok se šećer ne
otopi. Slastičarskom špricom napravite puslice i pecite 1h na 120°C. Ukrasite
tortu puslicama po želji.
Dobar tek!
Autor: Anastazija Makjanić
Blog: Stazi Sweets
Instagram: Stazi Sweets