Ovaj tjedan ugostili smo Anu Braškić, urednicu TV priloga
Petkom i gastro priloga Gastro Adria, te urednicu priloga Life koji izlazi
svake subote u sklopu Novog lista. Osim ljubavi prema novinarstvu, Ana krije i
veliku ljubav prema kuhanju.
Kako je počela njezina priča o uspjehu, te što ju je privuklo
novinarstvu saznali smo u nastavku.
1.
Kako je počela vaša priča, te što vas je prvo privuklo novinarstvu?
U četvrtom razredu Opće gimnazije koju sam pohađala u svom
rodnom Malom Lošinju razmišljala sam što dalje. Bilo je ili pravo u Rijeci ili
novinarstvo u Zagrebu. Odluka je pala na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu
i eto me. Već sam tada znala da želim pisati, iako sam praksu odradila i na
radiju i na televiziji, dnevne novine bile su mjesto gdje želim raditi. Kako
sam ljeta provodila na Lošinju počela sam pisati za Novi list, odnosno rubriku
Otoci. Nakon završetka fakulteta nisam htjela ostati u Zagrebu, povratak na
otok nije dolazio u obzir i doselila sam u Rijeku. Nastavila je moja suradnja s
Novim listom gdje sam kratko vrijeme pisala za »gradsku«, zatim sam završila u
Mozaiku i ostala. Prvo kao novinar, zatim kratko kao urednica da bi mi onda
ponudili televizijski prilog Petkom koji radim već godinama i tamo pišem
uvodnik »Dekoder«. Prilog Life došao je slučajno, kolegica koja ga je radila je
otišla i ja sam se prihvatila priloga koji je tada brojao 16 stranica, štednja
ga je svela na trenutne 4 strane, ali nadamo se da će se to promijeniti na
bolje. Posljednjih godinu pol dobila sam i prilog Gastro Adria koji izlazi
jednom mjesečno i bavi se isključivo gastronomijom.
2. Da
li ste oduvijek znali da ćete se baviti ovim poslom?
Nisam, kao što sam rekla, htjela sam biti odvjetnica, a
možda i kuharica. No »puklo me« novinarstvo i nisam požalila.
3.
Urednica ste poznatog priloga Life koji izlazi svake subote u sklopu Novog
lista. O čemu je riječ, te kome je namijenjen magazin Life?
Prilog Life Novog lista izlazi svake subote neprekidno već
14 godina, tijekom kojih je objavljeno više od 650 brojeva. Cijelo ovo vrijeme
prilog prati teme iz života poznatih Hrvata i Hrvatica, donosi zanimljive
intervjue te sustavno prati hrvatsku i svjetsku modnu scenu. Ipak njegova
najčitanija, odnosno najgledanija rubrika, jest photo by photo zbog koje
fotoreporteri Novog lista redovno borave na glavnoj riječkoj šetnici Korzu i
snimaju znane i neznane Riječane i Riječanke, ali i njihove goste. Još jedna
vrlo čitana rubrika jest i sada već kultni street style u kojem smo do sada
ugostili brojne dame svih dobi, veličina i životnog stila.
4.
Biti urednica, san je mnogih. Kako izgleda jedan vaš radni dan, te najljepše iz
svoga posla izdvojili bi…
Raditi u novinarstvu znači biti dostupan 24 sata, to
najbolje znaju kolege iz Crne kronike i Gradske rubrike. Imam sreću da moj
radni dan ipak ne traje toliko. Ali budući da je moj primarni prilog TV Petkom
nerijetko moram pogledati seriju ili emisiju koje me privatno i ne zanimaju,
zatim gledam show bizz emisije da budem u tijeku sa zbivanjima na društvenoj
sceni, pratim modne portale… A kako izgleda moj radni dan? Teško je
odgovoriti na to pitanje. Većinu vremena provodim u redakciji osmišljavajući
priloge, pišući vlastite ili uređujući tuđe tekstove. Ovaj posao može i ne mora
biti težak. Sve ovisi o danu u tjednu, raspoloživim suradnicima, dobu godine…
5.
Prilog Life prije svega namijenjen je Riječankama. Kakve su one po pitanju
stila i mode?
Ono što vidim dok šećem gradom mi se većinom sviđa. Volim
djevojke i žene koje izlaze iz kalupa i ne boje se na sebe staviti nešto što će
ih izdvojiti iz mase. Za razliku od Zagreba, mislim da je tu puno manje
»šminkerica«. Iako, i tu ima onih koje slijepo prate trendove, a to mi se nimalo
ne sviđa.
6. A,
vi? Jeste li ste šopingoholičarka? Kako biste opisali svoj stil odijevanja?
Nisam šopingholičarka, volim povremeno prošetati trgovinama
i vidjeti što se novog nudi. Ako mi neki predmet baš »zapne« za oko onda ga i
kupim. Tako sam nedavno u H&M-u sasvim slučajno kupila dugu traper košulju.
Moj stil? Možda casual. Najčešće sam u hlačama, trapericama, tenisicama i
pamučnim majicama jer se u tome na poslu najbolje osjećam. No volim i haljine,
posebno ljeti, a kada prilika nalaže vidjet ćete me i u štiklama. Volim ručno
rađen nakit kojeg najčešće nabavljam na Art Bazaaru. Ne trošim puno na odjeću,
ali rado ću dati za dobre cipele ili torbu, a u ormaru imam dobre komade odjeće
koje sam naslijedila od mame i bake i koje još uvijek mogu nositi i kombinirati
s novom odjećom. Ove sezone ponovo se nosi pliš i boja pijeska, a u ormaru imam
baš jednu takvu suknju staru 30-ak godina.
7.
Kakva je prema vašem mišljenju ponuda odjeće i obuće u Rijeci?
Jednom riječju zadovoljavajuća. No, kad odem u Zagreb i
vidim ponudu u tamošnjim trgovinama moram priznati da ima puno ljepših komada i
veći izbor. Ali da ću zbog šopinga potegnuti do Zagreba ili Trsta, neću.
Kupujem kada me volja i kada mi to financije dozvole.
8. Što
se nalazi na vašoj šoping listi za jesen 2016?
Kao što sam rekla ne kupujem planski, ali evo za ovu sezonu
moram si kupiti crne gležnjače, a možda i torbu. Gležnjače kakve mi se sviđaju
sam već pronašla, a savršenu torbu tražim već dvije godine i još nisam našla
neku koja mi posve odgovara.
9. U
svoje slobodno vrijeme vodite treninge u Centru Miketa. Oni su zapravo centar
za promicanje zdravlja i razvoj zdravog stava prema tijelu i duhu. Što to
zapravo znači, što sve nude u svojoj ponudi?
U Centar Miketa došla sam kada sam tražila nešto što nije
pilates koji sam do tada vježbala. Došla sam kod Tee Miketa na Body tehniku,
ostala i u međuvremenu završila Kineziološko učilište Body tehnike u Zagrebu
kod Ana-Marije Jagodić Rukavina. Sada sam licencirana instruktorica Body
tehnike, imam svoju grupu, a prema potrebi radim i individualne treninge. Tea i
Aleksandar Miketa neprestano se educiraju i svojim klijentima ne nude samo
trening već daju i brojne savjete i svakome bi ih preporučila. Kao što ste sami
napisali promiču zdravlje, zdrav način života i vrlo je vjerojatno da će
pronaći rješenje za svaki problem. A što nude? Najbolje posjetiti njihov web
www.centar-miketa.hr jer bi nabrajanje svega zaslužilo poseban tekst.
10.
Osim u modu, velika ste zaljubljenica i u kuhanje. Od kuda ljubav, te kako se
ona razvijala skupa s vama?
Kuham od svoje četrnaeste godine, počelo je s palačinkama,
pa sam tijekom ljeta radila kod none u restoranu, a onda nastavila kuhati za
sestru, cimericu i prijateljice tijekom studija u Zagrebu. Volim gledati
kulinarske emisije, isprobavati nove recepte, a pravi mi je užitak uređivati
prilog Gastro Adria.
11. U
slobodno vrijeme najradije…
Čitam ili odlazim planinariti s dečkom. Ako sam na Lošinju
igram se s nećakom, šetam ili vozim bicikl.
12. U
Rijeci najčešće posjećujete…
Bježim u prirodu.
13. U
poslu cijenite…
Poštivanje rokova.
14. I
za kraj, kroz život uvijek se vodite poslovicom.
Hm. Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.
Fotografije: LaVie Photo Studio Opatija-Rijeka-Zagreb
Autor: Extravagant