Mljeveno meso jedna je od onih namirnica koje ili volite ili ne volite. Ćufte (polpete u umaku) nekima su omiljeno, drugima mrsko jelo. Razlog zbog kojih se polpete ne vole jest mljeveno meso te njegovo porijeklo. No kada ga kupujete kod provjerenog mesara koji ga samelje na licu mjesta pred vama, nema razloga da se polpete ne nađu na vašem meniju. Tim više što su ukusne i hladne, a umjesto crvenog mesa možete koristiti i mljevenu puretinu.
Pureće meso sadrži puno proteina, a na 100 grama ima samo 3-4 grama masti. Puretina je ujedno i lakše probavljiva od junetine, a umjesto prženja u dubokom ulju polpete možete ispeći i u pećnici.
Sastojci za 4 osobe:
500 g mljevenog purećeg mesa
1 jaje
1 do 2 žlice zobenih pahuljica
1 mala kapula
1 mala mrkva
komadić celera
2 žlice sjeckanog svježeg peršina
sezam
žličica soli
papar po želji
Priprema: Sve sastojke osim sezama pomiješati u zdjeli i pustiti da stoji pola sata. Na pleh položiti masni papir, oblikovati polpete i svaku s jedne strane umočiti u sezam. Stranu sa sezamom položiti na masni papir. Peći pokriveno folijom 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva. Nakon isteka vremena polpete okrenuti i peći još deset minuta. Prije posluživanja pokriti ih folijom i pustiti da stoje još 5 minuta. Poslužiti sa salatom ili kuhanim povrćem. Ukusne su i hladne.
CENTAR MIKETA
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876