Ako ste iz prehrane na neko vrijeme odlučili izbaciti šećere ili barem smanjiti njihov unos sigurno ste se susreli s pojmom LCHF (low-carb, high-fat) prehrane. Nije riječ o ničem novom, taj trend u svijetu postoji već godinama, riječ je o prehrani koja, kako joj samo ime kaže sadrži smanjeni udio ugljikohidrata, i povećani unos masnoća. Ne mislimo da ovakva prehrana mora postati dio vašeg života. U svemu treba biti umjeren, ali ako kroz neko razdoblje ipak odlučite malo očistiti organizam od šećera (koji hrani sve više prisutnu Candidu) tada ovo može biti izbor za vas. Kako volimo stalno isprobavati nove stvari tako smo za vas odabrali dva recepta iz Prve hrvatska LCHF kuharice iza koje stoji Anita Šupe, ujedno i autorica knjige Istine i laži o hrani. Mi smo recepte malo prilagodili, ali smo se držali pravih omjera. Prvi recept, Zobene lepinje, možete pripremiti u svakom trenutku, pa i onda kada vam se najave nenadani gosti. Za drugi recept ipak treba malo više vremena, i to ne za samu pripremu već za pečenje. Ali vjerujte nam, trud se isplati. Iako kruh može trajati do pet dana, nastat će vrlo brzo jer ćete ga poželjeti jesti i kao kolač.
Zobene lepinje
Sastojci:
120 g zobenih posija
2 jaja
300 g svježeg sira
malo soli
1 žičica sode bikarbone
Priprema: Zobene posije usitniti (trebate dobiti brašnastu strukturu). Pomiješati sir, jaja i sol te im dodati zobene posije. Na kraju umiješati sodu bikarbonu. Oblikovati 4 do 6 hrpica na masnom papiru. Posuti sezamom ili suncokretovim sjemenkama. Peći 20 minuta na 180 dok ne postanu zlatno žute boje. Odlične su umjesto klasičnih lepinja, a s dobrim nožem možete ih prepoloviti i puniti po želji. Ako ne želite LCHF lepinje umjesto zobenih posija koristite zobene pahuljice. Isto će ispasti dobro.
Kruh od sjemenki
Sastojci:
120 g lana
50 g sezama
100 g lješnjaka (može i kombinacija s bademima)
50 g zobenih posija
pola žličice sode bikarbone
1 žličica soli (može i manje)
cimet
3 jaja
1 dcl jogurta (ili kiselog vrhnja)
50 g kokosovog ulja (može i običan maslac)
200 g svježeg sira (u original recept ide zrnati sir)
Priprema: U multipraktik staviti sve sjemenke i lješnjake te usitniti. Dodati sol i cimet (ako volite kim i njega možete dodati). U drugoj posudi umiješati jaja, sir i otopljeni maslac te im dodati suhe sastojke. Na kraju umiješati sodu bikarbonu. Peći u duguljastom kalupu 60 do 80 minuta na 175 stupnjeva. Kada jednom svladate recept možete se igrati s količinama sjemenki. Tako umjesto dijela lješnjaka možete ubaciti suncokret, umjesto zobenih posija koristite zobene pahuljice. Ali znajte da tada nije riječ o LHCF receptu. Ovaj kruh izrazito je ukusan i zasitan i izvrsno se slaže u slanim kombinacijama sa šunkom i sirom, ali i uz domaći džem.