U našim je krajevima uobičajeno da se za ručak uz komad mesa ili ribu serviraju krumpir, palenta ili riža. Ručkovi su često razne pašte, rižoti i kojekakvi obroci puni ugljikohidrata kojih se ja više ne mogu ni sjetiti ne bi li ih nabrojala, iako sam ih nekada svakodnevno jela. Uobičajeno je to stoga što su ljudi nekada svi redom bili fizički radnici, pa im je za izdržljivost na duge staze bio potreban obrok koji duže drži osjećaj sitosti. Danas su takve vrste napora većinom isključene, a dostupnost ugljikohidratnih namirnica veća nego ikad, pa je takav paradox stvorio nove probleme: pretilost, bolesti probavnog trakta i pojačano razmnožavanje crijevnih parazita.
Kako bismo pomogli onima koji pokušavaju naći alternativu lakodostupnim proizvodima, donosimo još 5 prijedloga za zdrave priloge!
1. Zeleni svježi kupus nasjeckan na trakice i popržen na teflonu s dodatkom mrvljenih oraha
2. Poriluk nasjeckan na kolutiće i kuhan u malo vode posut suho prženim sjemenkama sezama
3. Zelene mahune prodinstane na sitno sjeckanoj kapulici i kokosovom ulju
4. Kapula narezana na deblje kolutove na grillu ili grill tavi, posoljena
5. “Spaghetti” od tikvica (nožem za guljenje krumpira na tanko nasjeckana tikvica i prokuhana s bosiljkom