Nije nam o glavu mučiti se oko pripreme hrane kao što je to
bilo u doba naših prabaka. Osim što je lako dostupna, priprema i serviranje
više nisu problem zahvaljujući tehnologiji, kvalitetnoj opremi i različitim
vrstama servisa. Pored svega toga, majstor kuhinje može se odati kreativnom
poletu kad je eksperimentiranje s pripremom i serviranje u pitanju.
Zašto se uopće igrati sa serviranjem? Nije li svejedno kako
je hrana poslužena, ako je broj kalorija na nabacanom tanjuru jednak onima u
umjetnički posloženim namirnicama na drugom tanjuru?
– Ako svoje jelo poslužite na zanimljiv i oku ugodan način,
veće su šanse da u njemu uživate.
– Uživate li u svom jelu, veće su šanse da ono vašem
organizmu koristi.
– Ako o hrani razmišljate kao o nečemu čime sebi odmažete
(znam da jedem junk al’ ne mogu si pomoći, pojela sam previše, je li mi trebao
još taj jedan zalogaj?), tijelo će je tako i percipirati.
Tijelo je vaše, reagira na vaše misli i naredbe. Ono što mu
govorite, njegova je istina. Ako u nekoj hrani ne uživate, nemojte je jesti ma
koliko zdrava bila. Nađite zamjensku namirnicu koja će donijeti iste ili slične
sastojke vašem tijelu. Ako baš obožavate neku vrstu nezdrave ili iz nekog
razloga, vama nepreporučljive hrane; jedite je u posebnim prilikama, na svečano
aranžiranom stolu, nedjeljom, za nagradu, kao poklon sebi. Nemojte se
okrivljavati zbog toga nego uživajte u svakom zalogaju!!!
Hrana je potreba, ali je i užitak; ne opterećenje!
CENTAR MIKETA
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876