Japanski
restoran Takenoko svojim gostima uvijek se iznova trudi ponuditi novo i
drugačije gastronomsko iskustvo. Tako je sinoć održana prva specijalizirana
degustacijska večer posvećena sakeu, tradicionalnom japanskom piću
napravljenom od rižinog vina. Glavni gost večeri bio je Dominique
Grandemenge, predstavnik japanske kuće Masumi, premium brenda sakea.
Sake je piće koje se izvorno koristilo kao prinos bogovima, dok je danas
neizostavan dio kulture blagovanja na gotovo svakom stolu u Japanu. Proizvodi
se od ispolirane i isprane riže, kojoj je uklonjen površinski sloj. Riža se
potom pari, hladi i miješa s Koji sjemenkama te miješa s kvascem i vodom. Naposljetku
se filtrira i pasterizira, kako bi se dobivena tekućina očuvala i dovoljno
sazrila.
Sake
je na degustacijskoj večeri predstavljen u nekoliko verzija i poslužen u
nekoliko sljedova. Kao zalogaj dobrodošlice, za hladno predjelo ponuđeno je Hamachi
– odlično osvježavajuće jelo spravljeno od japanskog gofa Tiradito, koje
je izvrsno pristajalo uz Masumi Karakuchi Gold. Drugi slijed donio je Kataifi
kozice – velike i nevjerojatno ukusne black tiger kozice u kataifi
tjestenini, uparene s Masumi Karakuchi Kiipon, vrstom premium sakea,
koji svoju iznimnu delikatnost duguje specifičnim tehnikama fermentacije.
Kulminacija večeri bilo je glavno jelo – vrhunska kombinacija slasnog
sushija i sashimija, perfektno nadopunjenih Masumi Yumedonom.
Yumedona spada u super premium sake, čistog je i elegantnog okus te višestruko
nagrađivan od strane struke. Desert – delikatni japanski ljepljivi kolačić od
riže Mochi – savršeno je zaokružio cjelokupnu priču, a poslužen je uz Naito
Princess Ginko, slatki sake spravljen od ginka.
Ova
elegantna večer u Takenoku posvećena sakeu i ispunjena najfinijim okusima,
mirisima i bojama, oduševila je brojne posjetitelje omiljenog fine dining
zagrebačkog okupljališta i pokazala kako za nove, uzbudljive i interesantne
stvari u svijetu gastronomije postoji veliko zanimanje. Premda je još uvijek
najprisutniji u granicama svoje države porijekla, sake posljednjih godina sve
više počinje osvajati i svjetsku gastronomiju, pa tako i Hrvatsku. Takenoko će
i dalje pratiti svjetske trendove, donoseći samo najbolje iz uzbudljivog gastro
– eno svijeta.
Foto: Bojan Zibar