Ljeto
u glavnom gradu, bezbroj prekrasnih događanja i mogućnosti, a upravo jedna
takva zove se Pelati i smjestila se na glavnom zagrebačkom trgu. Svi
ljubitelji okusa pizze, u ovom će simpatičnom i oku ugodnom lokalu, sigurno
pronaći svoj favorit, što je mnogobrojnim zainteresiranim posjetiteljima
predstavila lijepa voditeljica, Doris Pinčić Rogoznica.
Scrochiarella,
naziv je pizze karakterističnog četvrtastog oblika, podrijetlom iz Rima, a
svakim zalogajem asocira za istinsku Italiju. Hrskava, rustikalna, aromatična,
puna najfinijih okusa i još primamljivijeg mirisa, nikoga neće ostaviti
ravnodušnim, a za njezin koncept i dolazak u grad zaslužni su vlasnici Imbi
Abdurahimi i Petar Palić.
Za izradu ove poslastice koriste se specijalna brašna
s minimalnim postotkom glutena. Jedno od njih je i integralno brašno od crne
riže, a radi duge fermentacije tijesta koje traje čak od 48-72 sata, tijesto
poprima savršen okus i teksturu. 80% sastojaka za tijesto je voda koja je
zaslužna za „zrak u tijestu“, što svakome tko ju proba garantira da mu neće
teško sjesti na želudac. Što se tiče samog pečenja ovakve pizze, ono dolazi u
dvije faze tj peče se dva puta. U prvoj fazi se peče samo tijesto, a u drugoj
fazi pečenja se na tijesto dodaju uvijek svježi sastojci i namirnice koje se
svako jutro nabavljaju na zagrebačkom Dolcu. Stracciatella di bufala,
Mozzarella, Buffalo Mozzarella, mortadela, prosciutto, krema tartufata,
panceta, samo su neki od primamljivih i uvijek dobrodošlih sastojaka ove rimske
rapsodije okusa. Za ugodan ambijent i pomalo industrijsko uređenje sa
zanimljivim detaljima, zaslužna je arhitektica Marina Nardin.
Ilica 1 adresa je, na kojoj
je događa sva čarolija talijanskog zalogaja u koji ćete se zaljubiti.
Foto:
Toni Filipović