Puno puta ste čuli kako vino & jazz idu skupa: pijete
vino, a netko u pozadini ili negdje u pozadini svira jazz. Nije to loše, reći
ćete, ali što biste rekli na to da prisustvujete degustaciji vina koju tematski
oplemenjuje netko tko vas s lakoćom i znanjem vodi odvodi u čaroban i nikad
dovoljno ispričan svijet jazza.
Upravo to dogodilo se u utorak (28.05.) u vinoteci i wine baru „Bornstein“ na sada već drugom izdanju ciklusa Vino & Jazz na kojem nas je
glazbeni znalac i veliki ljubitelj jazza Kornelije
Hećimović proveo kroz buran život i prelijepu glazbu legendarnog jazz
trubača i pjevača Cheta Bakera.
Vina koja su se pila tu večer dolaze iz obiteljske vinarije
u malom mjestu Broskvari u Istri čiji
vlasnik, Andrea Cossetto, mladi i javnosti još uvijek relativno nepoznat vinar,
ničim ne daje naslutiti nagrade kojima su ovjenčane njegove butelje.
Naime, Andrea je za svoju malvaziju Prima Luce 2018. nedavno
dobio zlatnu medalju na prestižnom vinskom natjecanju International Wine
Challenge u Londonu, a godinu dana prije njezina prethodnica Prima Luce 2017.
ovjenčana je zlatnom medaljom i 95 bodova na Decanteru i time postala do tada najbolje
ocijenjena svježa malvazija na tom natjecanju uopće.
Uz malvaziju Prima Luce Andrea proizvodi još 3 etikete koje
su se kušale tu večer: DEJA VU Chardonnay 2017. , 300 2015. kupažu terana (70%)
i cabernet sauvignona (30%) i Mirage muškat bijeli 2017.
Iako je kraljica večeri bila malvazija Prima Luce 2018., jedan
od najemotivnijih trenutaka nastupio je kada je iz zvučnika zasvirala jedna od napoznatijih
ljubavnih pjesama svih vremena „My Funny Valentine“ koju je upravo proslavio
Chet Baker. Pjesma se slušala u potpunoj tišini s povezom na očima i čašom jedinog
crnog vina u ruci te večeri, kupaže 300 koja je dobila ime po odležavanju 300
dana u bačvi iz koje se dobije točno 300 butelja.
Sudeći prema reakcijama prisutnih i činjenici da se za ovo
događanje tražila karta više, vinska publika očito uživa u ovakvom
nekonvencionalnom tipu degustacije, a posebno kad se k tome zalome buteljke
„teške“ 95 bodova, kako je malvaziju Andrea Cossetta nazvao poznati vinski
pisac Željko Garmaz koji je ovom prilikom predstavio svoju novu knjigu „Vinske
priče Istre i Kvarnera“. Inače, Željko
Garmaz jedna je od rijetkih osoba koji je pod svoje pero uzeo Andreu Cosseta, samozatajnog, ali vrlo
ambicioznog istarskog vinara koji, priznaje, nije od velikih riječi, ali bitno
da je od velikih vina.
Autor i foto: Vino & Kino